Ugrás a tartalomra

Leépítés helyett fejlesztések a Zentai Közkórházban

2021.02.28
11:39
2021.02.28
15:53
Forrás
Pannon RTV
Várhatóan mégsem lesznek leépítések a Zentai Közkórházban, ugyanis a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesülete beadványának és az illetékesek reakcióinak köszönhetően módosítások lesznek az egészségügyi optimalizációs tervben.

A Zentai Közkórházat is érintené a szerbiai egészségügyi rendszer reformja. A tervezet szerint egy Észak-Bánáti Egészségügyi Központot hoznának létre, ez pedig azt jelentené, hogy először a Zentai Egészségügyi Központot összeolvasztanák a Nagykikindai Egészségügyi Központtal, később pedig ennek irányítása alá kerülnének az adai, a csókai, a magyarkanizsai és a törökkanizsai egészségügyi intézmények is. Miután bírálatok érték az egészségügyi intézmények észszerűsítésére vonatkozó törvénytervezetet, a közvitát meghosszabbították. A pillanatnyi álláspont szerint kicsi az esélye annak, hogy a Zentai Közkórházat leépítik. A projektvezetők megígérték, figyelembe veszik a demográfiai struktúrát, illetve a beruházásokat és az olyan szakrendelőket, intézményeket, ahol nincs várakozás, és amelyek jól működnek, azokat nem leépíteni, hanem fejleszteni fogják – mondta el telefonos megkeresésünkre dr. Úri Emese, a Zombori Egészségházak igazgatója, a Szerbiai Egészségügyi Intézmények Kamarája Végrehajtó Bizottságának tagja.

„Konkrétan a zentai kórházzal kapcsolatosan a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesülete nevében közösen összeállítottunk egy észrevétel-sorozatot, egy javaslatot, egy bírálatot is egyben, hogy miért tartjuk fontosnak, hogy ezt a kórházat nem szabadna leépíteni, sőt ellenkezőleg, inkább erősíteni kellene. Ezen a gyűlésen személyesen is volt alkalmunk beszélgetni a projektvezetővel, és biztosított bennünket, hogy nagyon figyelmesen fogják újravizsgálni ezt a tervezetet, és már olyan meggyőződéseik vannak, hogy az érveink nagyon is erősek voltak és indokoltak. És emiatt nem fogják leépíteni, tehát a javított változatban már nem erről lesz szó, hanem meghagyják a lehetőséget, hogy fejlődjön.”

Juhász Attila, Zenta Község tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tagja a hét elején nyilatkozott az ügyben. Ő is megerősítette, hogy már megtették a szükséges lépéseket, és jelezték az illetékesek felé, hogy ezt az átszervezésre vonatkozó elképzelést semmilyen formában nem tudják támogatni.

„Nagyon fontos, hogy időben lereagáltuk, megfelelő módon, és megnézzük a hátterét, hogy hogyan lehet valóban megtartanunk ezt az intézményt, mert mi a Tisza-mente oktatási, művelődési és - nagyon fontos -, hogy egészségügyi központjaként működjünk, mert nem csak a városnak, a régiónak, hanem a vajdasági magyar közösségnek is egy fontos intézményéről van szó. Tehát egyöntetűen felsorakoztunk és kiállunk azért, hogy a Zentai Közkórház továbbra is így, ahogy működött, sőt továbbfejlesztve, megmaradjon és dolgozzon a továbbiakban is.”

 

A zentai önkormányzat a tartományi egészségügyi titkárság segítségével évek óta a Zentai Közkórház fejlesztésén dolgozik. Elkészült a kórház fejlesztési terve is - nyilatkozta a Pannon Televízió Közügyek című műsorában csütörtökön, Czeglédi Rudolf, Zenta polgármestere.

„A mi véleményünk az, és azt hiszem, nagyon sok olyan terület, olyan önkormányzaté is, akik gravitálnak a zentai kórház felé, az a vélemény, hogy a zentai kórház ilyen formában maradjon meg, és a fejlesztések pedig legyenek végrehajtva.”

Czegledi hozzátette: a Zentai Közkórház kiváló szakemberekkel rendelkezik, például laparoszkópiás műtéteket végeznek, amit viszonylag kevés szerbiai kórházban alkalmaznak. A Zentai Közkórház tehát marad - szögezte le a Tisza-menti város polgármestere.

Zenta
Zentai Közkórház
Úri Emese
Juhász Attila
Czegledi Rudolf

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.