Ugrás a tartalomra

A sokszínű erdő több szén-dioxidot képes megkötni

2021.03.02
13:11
Forrás
www.elobolygonk.hu
A kínai Hainan-sziget mangroveerdeit vizsgáló kutatás szerint nem csak az élővilág szempontjából kedvező, ha nagyobb az erdők fajtadiverzitása.

A főképp a trópusokon előforduló mangrove erdők a legtöbb szenet elraktározni képes ökoszisztémák közé tartoznak. Világszerte, de különösen olyan fejlődő országokban, mint Kína, a mangrovék eltűntek vagy állapotuk súlyosan leromlott az elmúlt évtizedekben. Sürgősen helyre kell állítanunk a mangroveerdőket, nemcsak a biodiverzitás megőrzése, hanem a szén-dioxid-tárolási potenciál növelése érdekében is – mondta a tanulmány egyik szerzője. A kutatók a Hainan-szigeten kiterjedt terepmunkával gyűjtötték az adatokat. A keleti, jó állapotú mangroveerdő hektáronként átlagosan 537 tonna szenet tárolt, míg a sziget átlaga 328 tonna volt. Összehasonlításképp, a magyar erdőkben a faállományban tárolt szénkészlet nagysága 71 tonna per hektár. 

erdő
szén-dioxid

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.