Ugrás a tartalomra

Sikeresen landolt a Starship

2021.03.04
11:19
2021.03.04
11:48
Forrás
MTI, spacejunkie.hu
Első alkalommal szállt le sikeresen egy teljes Starship prototípus a 10 km magas repülés után a SpaceX Boca Chica-i telephelyén.

Elon Musk vállalata élőben közvetítette a Youtube-on a kísérletet.

A marsi utazásra tervezett hatalmas, Starship SN10-es űrhajó helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson. A videón jól látszik, hogy a tervezettnél kicsit keményebben landolt az SN10, és a leszállólábak is megsérülhettek, illetve egy kicsit "visszapattant" a Starship a földről, majd másodjára már sikerült stabilan megállnia. A leszállás után a prototípus aljánál kisebb tűz keletkezett, és az automata tűzoltórendszer is működésbe lépett. Sajnos azonban néhány perccel a történelmi leszállás (és a SpaceX hivatalos streamjének befejezése) után az SN10 egy hatalmas tűzgömbként felrobbant. A robbanás pontos okát még nem tudjuk, de valószínűleg a maradék és kipárolgó oxigén és/vagy metán felgyülemlett az SN10 hajtóműveinél, és a továbbra is nagy hő miatt berobbanhatott.

Bár a SpaceX elvesztette az SN10-et, maga a teszt teljes sikerrel zárult és újra hatalmas mennyiségű adatot gyűjtöttek - ami a teszt egyik legfontosabb célja volt. Bebizonyosodott, hogy a 3 hajtóműves leszállás működhet a későbbiekben is, illetve a repülési koncepciót (belly flop, aero elemekkel való ereszkedés, függőlegesbe állítás) újból bizonyította működőképességét.

Lépésről lépésre halad a SpaceX, és a Starship SN11 már összeszerelve várja a sorát, így hamarosan folytatódhat a tesztprogram.

Elon Musk a Twitteren méltatta a vállalat szakértőinek a munkáját, és ő is azt hangsúlyozta, hogy a Strarship épségben landolt.

Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, az utolsó percben, miután már beindították a hajtóműveket. Elon Musk indoklása szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit.

Két ugyanilyen kísérleti rakétával tavaly decemberben és az idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mind a kettő már a földet érés pillanatában felrobbant.

Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

A SpaceX Mars-utazásra tervezett újrahasznosítható űrhajójának a végleges magassága – a szupernehéz első gyorsítófokozattal együtt – 120 méter lesz, átmérőben pedig kilenc méteres. Embereket és száz tonna rakományt szállíthat majd a Marsra. Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják.

Elon Musk
SpaceX
Starship
felrobban

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.