Ugrás a tartalomra

Zajlik a munka az észak-bácskai homokvidék gyümölcsöseiben

2021.03.08
15:35
2021.03.08
17:14
Forrás
Pannon RTV
A szép idő kedvez a tavaszi teendőknek, a gazdák azonban a márciusi és áprilisi, éjszakai fagyoktól tartanak.

Jó hír, hogy lassan megnyílnak a nagy hűtőházak kamrái, mivel megindult az almakivitel az igényes orosz piacra. A hajdújárási hűtőházból például május végéig mintegy 160 vagon prémium minőségű gyümölcsöt szállítanak majd Oroszországba.

A csonthéjasok közül őszibarackot termelnek nagy mennyiségben a királyhalmi gyümölcsösökben. Galgóci Szabolcs, helybeli termelő szerint a barackosokban most még nincs sok teendő.

„Egyelőre az őszibarackosokban még csak a permetezésnél tartunk. A metszés később jön mindenféleképp, de majd kivárjuk, mert egyelőre ezek a fagyok is... Még nem tudjuk, hogy a végén marad-e gyümölcs vagy sem. Ugye ma reggel is én mínusz 3-at mértem, de valakikkel beszéltem ők már mínusz 9 fokot is emlegettek.”

Kovács Tibor királyhalmi borász, saját szőlőskertjében már javában metszi a szőlőtőkéket.

„Azért fontos, mert ha megindul, tehát a szemek már kijönnek, akkor félő az, hogy az ember levág olyan szemet is, aminek meg kell, hogy maradjon. És az nyilván aztán terméskiesést jelent. Ebben a pillanatban jó állapotban vannak a szőlőtőkék, ugyanis akkora fagy még nem volt, ami árthatott volna nekik. Ez, ami most volt ma, mínusz 9-10 is volt itt, nálunk, ez a szőlőnek nem árt, mert még nem indult meg a vegetáció.”

Az észak-bácskai homokvidék gyümölcsöseiben javában zajlik az almafák metszése. A munkát legkésőbb március végéig be kellene fejezni, ekkor következik majd az első permetezés, illetve a lemetszett gallyak összegyűjtése is.

Ábrahám Sándor hajdújárási almásában már három hete dolgoznak a fametszők. A hat hektárnyi gyümölcsösben a tervek szerint a hétvégére végeznek a munkával. A hajdújárási hűtőház igazgatója elmondta, hogy közben kinyitották a hűtőház kamráit és megindult a kivitel az orosz piacra.

„Sajnos az ár nem igazán az, amit mi elképzeltünk, körülbelül olyan tíz dinárral lejjebb vannak jelenleg, mint amit a termelők szerettek volna kapni az ULO-s almáért.”

A hűtőkamrából kikerülő gyümölcs mintegy 90 százaléka első osztályú, és megfelel az igényes orosz piac követelményeinek. A tervek szerint, a 160 vagon kapacitású hajdújárási hűtőházból az összes almát Oroszországba szállítják.

gyümölcs
gyümölcsfa
metszés
munkálatok

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.