Ugrás a tartalomra

A holland kormány március végéig meghosszabbítja a kijárási tilalmat

2021.03.08
22:48
Forrás
MTI
A holland kormány hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása végett március 31-ig meghosszabbítja az országban hatályban lévő, este 9 és hajnali 4 óra közötti kijárási tilalmat.

Mark Rutte, az ügyvezető kormány feje szerint az éles társadalmi vitákat kiváltó intézkedést - amely tavaly december közepén lépett életbe - nem lenne helyes döntés enyhíteni, mivel az új fertőzöttek száma továbbra is folyamatosan növekszik. A kijárási tilalmat március 15. és 17. között, a parlamenti választások időszakára felfüggesztik.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az életben lévő korlátozásokat és lezárásokat fokozatosan fogják enyhíteni. Reményét fejezte ki, hogy nyár elejére az összes hollandiai lakos megkapja a vírus elleni első oltás első adagját, "ami után végre kezdetét veheti a visszarendeződés a normális életvitelbe".

A kormány további döntéseinek értelmében áprilistól a vendéglátóipari egységek teraszai megnyílhatnak, amennyiben a fertőzés terjedése lassul, továbbá a jövő héttel kezdődően az üzletek már egyszerre több vevőt is fogadhatnak.

A vezetés továbbra is - legalább április közepéig - szigorúan óva int a nem szükségszerű külföldi utazásoktól, azonban keddtől a holland repülőterek ismét fogadhatnak repülőgépeket az Egyesült Királyságból.

Hollandiában továbbra is igen magas az új fertőzöttek száma: hétfőn közel 4000 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, míg a múlt héten napi átlagban 4500 ember betegedett meg. Ez idáig nem több mint 300 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, ám a kormány azt tervezi, hogy májusban hetenként másfél millió embert oltanak be a rendelkezésre álló vakcinákkal.

Hollandia
kijárási tilalom
koronavírus

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.