Ugrás a tartalomra

Nem éri meg nagyban értékesíteni a burgonyát

2021.03.09
13:00
2021.03.09
17:03
Forrás
Pannon RTV
A nagybani eladás során mindössze körülbelül 10 dinárért tudják eladni a krumpli kilóját, míg kicsiben, például a piacokon 40 dinárt is kapnak kilójáért, így többen már csak kiseladásra termelnek.

Jól termett a burgonya az elmúlt évben Észak-Vajdaságban, ezért is stabil az ára jelenleg a piacokon. A horgosi Katona József már közel 25 éve foglalkozik burgonyatermesztéssel és évek óta jó hozammal számol a minőségi vetőmagok miatt. A magyarkanizsai piacon árulja portékáját, ahol a krumpli kilójáért 40 dinárt kér, ami elmondása szerint egy reális ár.

"Mindenképpen kicsiben érdemesebb értékesíteni, a piacokon 40 dinár a krumpli, míg látom, hogy a nagy boltokban akár 20 dinárért is lehet már krumplit venni, el se tudom képzelni, hogy mennyiért adhatja le a termelő ezeknek az üzletláncoknak. Nem volt kiszállítás az idén krumpliból és nagyon alacsony a felvásárlási ára."

A vegyszermentes termékek iránt is nagy a kereslet. A bioburgonya is közkedvelt termék lett Vajdaságban az elmúlt évek során. A tóthfalusi Csikós Árpád közel egy hektáron termel vegyszermentes burgonyát minden évben.

A zöldség kiseladási ára 150 dinártól indul kilónként, míg a nagybani eladás során a bioburgonya kilónkénti ára 70 dinárról indul fajtától, minőségtől függően.

Csikós Árpád, biotermelő: "Az árnak az alakulásáról annyi, hogy tudni kell az organikus burgonyatermesztésről, hogy eléggé elmarad a hozama a konvencionálishoz viszonyítva, illetve a növénynek a védelme is tízszer annyiba kerül, mint a konvencionális burgonyatermesztésnél és gyakorlatilag így alakul ki erre a szintre, amit már évek óta tartunk."

Hamarosan pedig itt az idő az idei vetésre is. A termelők szerint erre pár hét múlva kerülhet sor, amikor a talaj hőmérséklete eléri a megfelelő fokot.

burgonya
termesztés
nagybani eladás
felvásárlási ár

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.