Ugrás a tartalomra

Nagyobb beruházásra lenne szükség a légszennyezés kezelésére Magyarkanizsán

2021.03.10
13:21
2021.03.12
14:44
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt hetekben Magyarkanizsán ismét a közbeszéd tárgya lett a Tisza-parton elhelyezkedő Visa-Prom Kft. kéménye által kibocsátott sűrű füst. A helyiek a közösségi oldalakon keresztül kerestek válaszokat. Sajtótájékoztatót tartottak az illetékesek.

A magyarkanizsaiak körében már évek óta téma a Visa Prom Kft. fafeldogozó üzeme és az azzal összefüggő esetleges légszennyezés. Az elmúlt hetekben több alkalommal is sűrű, fekete füst szállt fel a vállalat kéményéből. Ezt a helyiek többször szóvá is tették a közösségi oldalakon.

Horváth András, projektmenedzser, Visa-Prom Kft., Magyarkanizsa: „A mi gyárunk semmiben sem különbözik a lakossági fafűfésű kályhák tüzelési módjától, tehát kizárólag fával fűtünk, azzal a különbséggel, hogy nálunk nagyobb mennyiségben folyik a tüzelés, de ez nem azt jelenti, hogy bármivel is nagyobb az emissziója, mint a lakossági kályhának, amit bármelyik polgártársunk használ.”

A sajtótájékoztatón az illetékesek elmondták, pár évvel ezelőtt az önkormányzattal karöltve már beszereztek egy részecskeszűrőt az említett kéményre, amivel a hamut ki tudják szűrni, azonban a füst megmarad.

Kovačević Milan, tulajdonos, Visa-Prom Kft., Magyarkanizsa: „Az elmúlt hónapban, vagy 40 napban javítottuk a faaprítógépet, és valamivel sűrűbb, nagyobb mennyiségű füst volt tapasztalható, abból az okból kifolyólag, hogy az emberek nagyobb darabokból álló hulladékot égettek, továbbá, mert a gép javításon esett át és a fahulladék nedves is volt.”

A gyárlátogatáson a polgármester elmondta, hivatalosan semmilyen panasz nem érkezett az önkormányzathoz az említett problémával kapcsolatban. Hozzátette, a gyárban egyébként folyamatosak a környezetvédelmi ellenőrzések.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Tudni kell azt, hogy egészségügyi szempontból nem lépik túl azt a határértéket, ami most pillanatnyilag a szerbiai törvények szerint megengedett, ezért is történt meg 5-6 évvel ezelőtt az a beruházás, ami magát a szemcséket szűri ki a füstből, tehát most, amit látnak, az valóban a tüzelésből eredendő füst, amit a cégvezetők elmagyaráztak és körbejártak.”

Az illetékesek elmondták, a szóban forgó kazán az 1960-as évek óta üzemel a gyárban, megoldást egyértelműen egy új kazán beszerzése hozna. A beruházás több millió eurós lenne, így a vállalat egyedül nem tudná finanszírozni. Hangsúlyozták, hogy ők is a probléma megoldásán dolgoznak, de ehhez támogatásra van szükségük.

Magyarkanizsa
füst
légszennyezés
hamu
Visa Prom Kft.
Kovačević Milan
Horváth András
Fejsztámer Róbert

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.