Ugrás a tartalomra

A palicsi óvodások tudják, miért fontos tiszta vizet önteni a pohárba

2021.03.22
13:20
2021.03.22
17:50
Forrás
Pannon RTV
Ma van a víz világnapja. Az alkalomból a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézménybe járó gyermekek figyelmét felhívták a víz fontosságára és felhasználására. A tematikus programok egészen április 22-ig, a Föld napjáig tartanak.

A Kis kacsa fürdik című gyermekdallal ünnepelték meg a palicsi Kalimero óvodába járó gyermekek a víz világnapját. Az ECOLACUS projekt keretein belül többek között az ivóvízről és a tavak élővilágáról gazdagíthatták tudásukat az óvodások. Velünk is megosztották a tanultakat, illetve azt, hogy mely csoportba járnak.

Fekete Abigél és Szalai Petra:
„ Aranyos baglyocskák.
- Mit tanultál a vízről?
- A Palicsi-tó messze van.
- Hol van még a víz?
- Messze van.”

Korek Mónika óvónő Baglyocska nevű csoportja minden vízzel kapcsolatos témát érdeklődéssel követ.

„Dalocskákat, énekeket, mondókákat tanultunk. Nagyon fogékonyak voltak a téma iránt a gyermekek. Nagyon szeretnek a vízzel játszani, kísérleteztünk, vízfestékkel dolgoztunk.”

Az ECOLACUS elnevezésű projektben már több éve részt vesz a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat. Sugár György igazgató elmondta: „Azt szoktuk nekik elmesélni, hogy víz nélkül nincs élet. Ezt a vizet, amit mi iszunk több ezer éves, szóval nagyon régi. Ezért nagyon nehezen képződik újra. Óvatosan kell bánni vele. Azt meséljük el a vízmű szempontjából, hogy hogyan kapnak ők otthon vizet.”

A projekt németországi eredetű, idén pedig már a Palics-Ludas Közvállalatot is felkérték, hogy segítse a víz fontosságára felhívni az óvodások figyelmét. Dobó Márta igazgató kiemelte: „Elmondjuk, miért fontos a tavaink tisztán tartása, hogy miért ne dobáljunk szét a szemetet, hogy milyen halacskák élnek a tavakban, melyek, amik jó, ha ott vannak, és melyek, amik nem.”

A projekt április 22-én a Föld világnapján ér véget, amikor a gyermekek munkáit kiállítják és díjazzák a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben.

víz
világnap
óvoda
óvodás
Naša radost
Szabadka
Ecolacus
Palics-Ludas Közvállalat
igazgató
Vízművek és Csatornázási KKV
Dobó Márta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.