Ugrás a tartalomra

Virágvasárnap van

2021.03.28
13:09
2021.03.28
17:13
Forrás
Pannon RTV
Virágvasárnappal elkezdődött a keresztény ünnepkörben a nagyhét. A Biblia szerint ezen a napon Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezünk. A temerini Szent Rozália-templomban a naphoz kötődő szentmisét tartottak ma délelőtt.

A járványügyi helyzetre való tekintettel valamivel szerényebb számban, körmenet nélkül, de idén már a templomban ünnepelhették a hívek a nagyhét kezdetét. Mindkét reggeli misén voltak kicsik és nagyok is egyaránt.

Moisko Petra: „Szeretek templomba járni azért, mert szeretem nagyon Jézust.

- Jársz rendszeresen?

- Igen.

- A barátaiddal szoktál jönni?

- Nem. Anyukámmal.”

Uracs János: „Az én számomra a húsvéti ünnepkör egy örökös emlék. Kisgyerek korom óta, 6-7 évesen, amire visszaemlékszek, azóta öreganyámmal - édesanyámmal nem mindig, mert el volt foglalva vasárnap délelőtt otthon - de öreganyámmal vasárnap délelőtt jártam.”

Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe a kereszthalála előtti vasárnapon. Ezt a napot az Úr szenvedésének vasárnapjaként is emlegetik.

Gergely Gizella, magyartanár, hitoktató, Kókai Imre Á. I., Temerin: „Számomra ez nagyon nagy élmény mindig, mert át tudom élni azt, szinte az ember odaképzelheti magát, hogy milyen is volt az a kor, amikor Jézust elítélték, és végigkövetjük a keresztutat is, hogy alig volt ember, aki mellé állt volna. Ha valaki mellé állt, akkor az is csak kényszerből.”

Az ünnep szertartásai közé tartozik a pálmaág, Európa északibb tájain pedig a barka megszentelése is.

Pásztor István, a temerini Szent Rozália-templom pasztorális tanácsának tagja: „A barkaszentelés most helyettesíti a pálmaágakat, amit virágvasárnap terítettek, dobáltak az Úr útjára, hogy azon menjen be Jeruzsálembe. Most azt mi a barkaágakkal szimbolizáljuk.”

Mivel a keresztény tanítás szerint Jézus a halála után feltámadt és él, a húsvéti ünnepkör nem puszta megemlékezés.

Szöllősi Tibor temerini plébános: „Jézus most is él, és mi újra átéljük vele együtt azt, amit értünk tett. Így megnyílik a szívünk, hogy ma is be tudjuk őt mélyebben fogadni az életünkbe, és ez nagyon aktuális a mai járvány idején. Ledöbbenek sokszor, hogy az emberek tényleg ragaszkodnak az Istenhez, fontos nekik, ez adja a biztonságot, a reményt, az erőt ebben a járványhelyzetben.”

A virágvasárnapi szentmisén a templomi kórus elénekelte a passiót, amely Jézus szenvedésének történetét meséli el, evangéliumi szöveggel.

virágvasárnap
Temerin
Szöllősi Tibor
barka

Most

16:43, Frissítve: 16:57

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 15:32

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.
13:35, Frissítve: 15:51

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.