Ugrás a tartalomra

A ragadozók is fontosak az élővilág helyreállításában

2021.04.08
17:34
2023.11.02
08:58
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egy ausztrál öbölben megvalósított kísérlet igazolta, hogy a csúcsragadozók jelenléte meghatározó szerepet játszik az élőhelyek egyensúlyának fenntartásában és a klímaváltozással együtt járó káresemények utáni regenerálódásukban.

A kutatók számára a 2011-es, extrém tengeri hőhullám teremtett lehetőséget egy különleges, terepen elvégzett kísérletre. A Cápa-öböl hatalmas és rendkívül fajgazdag tengerifű-telepeinek jelentős része elpusztult. A terület elnéptelenedése ugyanakkor lehetővé tette, hogy a szakemberek modellezzék, milyen hatása van annak, ha hiányoznak a tengerifüvet lelegelő tengeri tehenek és teknősök populációjának szabályozásában szerepet játszó cápák.

Arra a kérdésre kerestek választ, hogy a csúcsragadozók hiánya tovább fokozhatja-e a klímaváltozás miatt bekövetkező pusztulás hatását. A kísérletben a tengeri tehenek legelését kerti szerszámokkal felszerelt búvárok modellezték. Eredményeik alapján a füvet fogyasztó fajok kontrollálatlan szaporodása egyértelműen megakadályozta a tengeri füvek regenerálódását, a változatos élővilág számára optimális környezetet kínáló, magas és sűrű növényzet kialakulását. A kutatás alapján a csúcsragadozók visszaszorulása nemcsak az ökoszisztémák szerkezetét befolyásolja, de a növényevők túlszaporodása révén az élőhelyek megújulóképességét is károsan befolyásolja. Ez alapján pedig a ragadozók állományának fenntartása és a faji sokféleség megőrzése fokozhatja az élőhelyek ellenálló képességét a klímaváltozással együtt járó ökológiai katasztrófákkal szemben. 

cápa
tenger
ragadozó
klíma
klímaváltozás
klímavédelem
hőhullám
teknős
élőhely
élőhelyek

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.