Ugrás a tartalomra

Itt a palántázás ideje - Mikor mire figyeljünk?

2021.04.14
20:51
Forrás
Pannon RTV
A veteményesekben már lassan mögöttünk a saláta és az újhagyma ideje, azonban hamarosan lehet palántálni a paradicsomot és paprikát. A kiszámíthatatlan időjárás és az igencsak hűvös tavasz azonban még óvatosságra inti a kis- és nagytermelőket is.

Sós Attila tiszakálmánfalvi virág- és zöldségkertész ad ötleteket a kertészkedőknek, de lássuk, milyen témákban.

A hirtelen és nagy hőmérséklet ingadozások nem csak a szabad ég alatt termelt növényekre vannak kihatással. A fóliasátrakban is megtörténik, hogy egyik nap még hűteni, a másik nap pedig már fűteni kell, hogy ne essen kár a zöldségben vagy virágokban. Egyelőre még nem is ajánlatos a szabadban tartani a növényeket.

Korai vetésű növényeket már decemberben is szoktak ültetni, de például a paradicsom és paprika magjait általában januárban szokás elvetni, és áprilisban jön el lassan a palántálás ideje. A földnek és a levegőnek is most még alacsony a hőmérséklete, ezért ajánlott megvárni a májust.

A dísznövények, virágok általában különleges talajt igényelnek, pontosabban tőzeget, de a zöldség is gyakran jó tápértékű földben kezdi a fejlődést.

A virágokat elsősorban levéltetvek veszélyeztethetik ilyenkor. A paprika- és paradicsompalántát ekkor nem kell permetezni, de van, amire oda lehet figyelni, például a meztelen csigákra.

Tehát a kiskertekben is akad némi munka a növényekkel. Az időjárás stabilizálódásával és egy kis odafigyeléssel, lassan saját termést is fogyaszthat, aki azt szereti.

palánta
kertészet
növény
Sós Attila
virág

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.