Ugrás a tartalomra

Fecskék etetése hideg, esős időben

2021.04.15
19:06
2021.04.19
16:20
Forrás
mme.hu
A fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra, mert ilyenkor a kizárólagos táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek. Ilyenkor lapos tálkába élő lisztkukacokat vagy egyéb apróra vágott táplálékot adhatunk nekik.

A madarak táplálék híján három-négy nap múlva éhen pusztulhatnak. Mi azonban segíthetünk a fecskefiókáknak és a felnőtt madaraknak, hogy túléljék a rossz időt. Amint a költési időszakban észrevesszük, hogy a rossz idő miatt a szülők nem repülnek és már legalább fél napja nem etetnek, csipesszel kínálhatjuk fel a tátogva eleséget kérő fiókáknak a táplálékfalatkákat.

Ha a fiókák kihűltek, már nem képesek arra, hogy tátogva kérjék az eleséget. Ilyenkor a kedvezőtlen időjárás végéig dobozban, kézből etethetjük őket. A fecskeetetés alapvető eszköze a legömbölyített végű csipesz, amivel a leforrázott lisztkukac és az egyéb táplálék is biztonságosan a madarak torkába juttatható. Amint megjavul az idő, tegyük vissza a fiókákat a fészekbe.

Több napig elhúzódó hideg, csapadékos időben az öreg madarak is éheznek. Úgy csökkentik az energiaveszteséget, hogy szorosan összebújva az eresz alá vagy épületpárkányra húzódva üldögélnek. Ilyenkor lapos tálkába, a legjobb a műanyag virágalátét, élő lisztkukacokat és ezek mellé apróra vágott egyéb táplálékot adhatunk nekik. Mivel a fecskék repülő rovarra vadásznak, a nem mozgó darabolt nedves macskakonzerv, vagy túró, reszelt sajt, főtt tojás keverékéből álló táplálékról a madarak nagy valószínűséggel nem ismerik fel, hogy az ehető. Ezért érdemes lisztkukacot is tenni ezekre, hátha ez rávezeti a madarakat a táplálék felismerésére.

Ha a kifejlett fecskék már annyira legyengültek, hogy kézzel megfoghatók, akkor őket is a fiókákhoz hasonló módon, a lakás melegében, dobozban tartva, kézből etethetjük az időjárás kedvezőbbé válásáig. Mindenféleképpen érdemes szakemberhez fordulni, ha bajba jutott fecskét találunk.

fecske
hideg
eső
etetés
fióka
madár

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.