Ugrás a tartalomra

Aki teheti, adjon vért!

2021.04.16
12:30
2021.04.16
16:52
Forrás
Pannon RTV
Fogytán vannak a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet vértartalékai, ezért nagy szükségük van az önkéntes véradókra. Ma délelőtt Bácsföldváron volt véradási akció. Mindenkit arra biztatnak, ha véradó, éljen a lehetőséggel.

Rutinos véradó a bácsföldvári Latincsity Csaba: első alkalommal még katonaként önkénteskedett, azóta több mint nyolcvanszor adott vért: „Úgy érzem, hogy kicsit jobb a szervezetemnek is, ha állandóan felújítom a véremnek egy részét, valamint humánus okokból. Sok embernek szüksége van vérre műtétekkor, vérátömlesztéskor stb., tehát keresett a vér.”

Fiatal kora ellenére Horváth Attila sem először vett részt véradási akción: „18 éves voltam, amikor először adtam vért a futaki mezőgazdasági iskolában. Most adtam tizedik alkalommal. Azért kezdtem el, mert édesapám is adott, illetve hogy segítsek az embereknek, akik rászorulnak a vérre.”

Az elmúlt egy év visszaesése után az utóbbi időben ismét növekszik az önkéntes véradók száma. Nagy szükség is van erre, mert a Vajdasági Vérátömlesztő Intézetnek jelenleg fogytán vannak a tartalékai.

Dr. Miroslav Petković, orvos, Vajdasági Vérátömlesztő Intézet: „Az utóbbi 3-4 hónapban ismét kezd visszaállni az a szám, ami a járvány előtt volt, de még nem érte el azt a szintet. Nekem úgy tűnik, hogy Vajdaságban a vért adók között enyhén emelkedik a fiatalok száma, ők főleg középiskolások.”

Önkéntes véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges személy. A község területén legközelebb május 19-én, Óbecsén lesz véradási akció.

Vajdasági Vérátömlesztő Intézet
Bácsföldvár
véradás
véradási akció

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.