Ugrás a tartalomra

Bejelentette lemondását Raúl Castro

2021.04.17
07:10
2021.04.17
15:05
Forrás
Híradó.hu, MTI
Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.

A 89 éves politikusnak a zárt körű eseményen mondott felszólalásából a televízió idézett. Mint mondta, elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely „tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel". Hozzátette azt is, hogy „amíg él, kész lesz megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust".

Castro a felszólalásában elítélte az Egyesült Államok utóbbi években megnövekedett ellenségességét, de azt hangoztatta, hogy országa kész a párbeszédre a kölcsönös tisztelet alapján. Ehhez azonban nem tesz a szuverenitását és a függetlenséget érintő engedményeket. Rosszallotta azt is, hogy Washington a koronavírus-járvány ellenére is fokozta a Kuba elleni szankciókat.

A Kubai Kommunista Párt 8. kongresszusa négy napig tart. A párt főtitkárságát a sajtó értesülései szerint Miguel Díaz-Canel államfő veszi át, Castro visszavonul a politikából.

Utolsó elnöki mandátumát 2013-2018 között töltötte le, de 1959 óta részt vett bátyjával, Fidel Castróval közösen az ország vezetésében. Fidel Castro 2016-ban halt meg, de az állam elnökségét már 2008-ban átadta az öccsének.

Raul Castro
lemond
Kuba

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.