Ugrás a tartalomra

Stoltenberg: Egyedülálló lehetőség arra, hogy megerősödjön a NATO

2021.04.22
12:05
2021.04.22
12:13
Oroszország agresszív fellépéseiről és Kína megerősödéséről is szó lesz a csúcstalálkozón.

A NATO június 14-én tartja a tagországok vezetőinek következő csúcstalálkozóját Brüsszelben. Jens Stoltenberg főtitkár kiemelte, a csúcstalálkozó egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a szövetségesek megerősítsék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét mint az Európa és Észak-Amerika közötti kötelék hosszantartó megtestesítőjét. A NATO-csúcson döntést hoznak a katonai szövetség 2030-ig tartó menetrendjéről annak érdekében, hogy hatékonyan kezelhessék a jelen és a jövő kihívásait - fogalmazott Stoltenberg. A főtitkár ezek között Oroszország agresszív fellépéseit, a terrorizmus okozta fenyegetettséget, a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadásokat, az éghajlatváltozás biztonsági hatásait és Kína megerősödését említette.

A NATO legutóbbi csúcstalálkozóját 2019. december elején tartották Londonban. A katonai szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából összehívott csúcstalálkozón döntés született arról, hogy az Egyesült Államokon kívüli NATO-szövetségesek 2024-ig 400 milliárd dollárral növelik tovább a védelemre költött kiadásaikat. A résztvevők megbeszélést folytattak Oroszországról és a fegyverzetellenőrzés jövőjéről, első ízben szóba került Kína megerősödése, az ezzel járó lehetőségekkel és kihívásokkal, valamint a NATO biztonságára gyakorolt hatásokkal együtt.

Jens Stoltenberg
NATO

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.