Ugrás a tartalomra

Tömegtragédia egy izraeli vallási fesztiválon

2021.04.30
08:06
2021.04.30
08:17
Forrás
MTI, Hirado, index.hu, euronews.com
Több tucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek péntek hajnalban.

A Magen David Adom mentőszervezet korábban legkevesebb 28 halálos áldozatról beszélt, a 12-es tévécsatorna azonban már 38 halottról számolt be. A mentők egyik szóvivője felfoghatatlan katasztrófának nevezte a történteket.

Más izraeli sajtóhírek szerint 44 ember fulladt meg vagy taposták halálra, 150-et pedig kórházba kellett vinni, amikor péntek hajnalban tömegpánik tört ki egy izraeli vallási fesztiválon. A helyszínen, az észak-izraeli Merón-hegyen több tízezer ultraortodox hívő zsidó hívő gyűlt össze.

A hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy a zsúfoltság és a tolongás okozta több tucatnyi ember halálát; a halálos áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták őket. A Háárec című lap úgy tudja, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

A hírek szerint négyszer-ötször annyian gyűltek össze, mint ahány embernek egy ilyen helyszínen szabad lett volna. Rendőrségi közlések szerint a tömeg akár százezer fős is lehetett. A kivezényelt 5 ezer rendőr lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a zarándoklat helyszínéről.

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt rabbi, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakja, Simon bar Jocháj sírja található, aki a hagyomány szerint ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Ez Istenhez kerülésének, vagyis halálának évfordulója is egyben a zsidó hagyomány szerint. Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, amely az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-féle felkeléssel kapcsolatos ünnepsorozatba is illeszkedik, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak és egész éjjel táncolnak és imádkoznak.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő súlyos tragédiának nevezte a történteket, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért. Reuven Rivlin izraeli elnök szintén azt üzente: imádkozik azért, hogy a sérültek minél előbb felépüljenek.

tömegtragédia
tömegpánik
Izrael
vallási

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.