Ugrás a tartalomra

Kevesebb lesz a meggy

2021.05.03
15:03
2021.05.03
16:48
Forrás
Pannon RTV
Ötven százalékos fagykárral számolnak a bácsfeketehegyi termelők. Az áprilisi fagyok, illetve a rendkívüli hideg időjárás miatt nemcsak, hogy kevesebb lesz idén a termés, hanem három héttel később is fog megérni a feketicsi meggy.

Az ideihez hasonló áprilisi fagy legutóbb 19 évvel ezelőtt volt Észak-Bácskában - mondják a bácsfeketehegyi gazdák. Akkor szinte termés nélkül maradtak a falubeliek. Most úgy néz ki, hogy 50 százalékos termés várható, de az is a szokásosnál később.

Horkai Zsolt, termelő, Bácsfeketehegy: „A meggyszedés az elmúlt években általában május végén, június legelején indult a meggyszedés. Most úgy gondolom, hogy június tizedike-tizenötödike körül lesz a meggyszedés.”

Az ilyen kemény áprilisi fagyok ellen szinte lehetetlen védekezni - tette hozzá Horkai Zsolt.

Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni a piacon a meggy, de valószínűleg többe, mint korábban - mondta Fekete Andor falugazdász: „Sajnos az áprilisi időjárás semmilyen gyümölcsfajtának nem kedvezett, hiszen nagyon hideg volt, kellemetlen időjárás volt, pont a virágzás időszakában.”

A termelők arról is beszéltek, hogy évről évre kevesebb a napszámos, ezért nem mernek több fát telepíteni. Fiatalok már alig vannak, főképpen nyugdíjasok jelentkeznek, hogy kipótolják időskori juttatásukat.

A munkaerő hiány miatt egyesek rázógépet szereztek be, amellyel ugyan pótolható a kézimunka, de ilyenkor a termés nem lesz első osztályú. A lehullott gyümölcsöt feldolgozzák, amiből meggybort, meggypálinkát és gyümölcslét készítenek.

Bácsfeketehegy
meggy
fagykár

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.