Ugrás a tartalomra

Közösségépítő ereje van a csókai templom felújításának

2021.05.12
10:35
2021.05.12
22:55
Forrás
Pannon RTV
A kerítés felújításával folytatódott a Szentháromság templom rekonstrukciója Csókán. Az idén 208 éves fennállását ünneplő római katolikus épületet körülvevő kovácsoltvasból készült kerítés felső szerkezetét adták át.

A csókai istenháza egykoron téglaalapon nyugvó kovácsoltvas kerítésének eredeti állapotába való visszaállításának első fázisa, vagyis a talapzat felújítása tavaly mintegy 6 millió dináros összköltségből készült el. Kedden átadásra került a kovácsoltvasból készült felső szerkezet is, amelynek összértéke nem egész 4 millió dinárt tett ki.

Hajdu Sándor, plébános, Csóka község: „Nagyjából 170 évvel ezelőtt egy hasonló kovácsoltvas kerítést bontottak le, aminek egy kis részét őrizzük, és arról is vettünk mintát, a másik mintaközlő egy fénykép volt az akkori kerítésről.”

Ünnep ez minden itt élő községbeli hívő és nem hívő polgár számára, hiszen az igazi összefogás erejéről szól, ezért fontos, hogy a jövőben is hasonlóképpen gondolkodjunk és cselekedjünk a fejlődés érdekében - emelte ki Kormányos László.

Kormányos László, elnökségi tag, VMSZ: „Többek között szeretnénk fejleszteni azokat a létesítményhez tartozó épületrészeket, az utolsó hajórésznek a teljes körű felújítása és természetesen egyik a legfontosabb eleme a harangoknak a teljes körű felújítása.”

A Csóka büszkeségét jelentő katolikus templom felújítási munkálatai a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósultak meg.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A templom, az Isten háza arról kell, hogy szóljon, hogy hogyan tudnak a közösségi emberek itt úgy szerveződni, úgy tudnak Istenhez imádkozni, úgy tudják itt jól érezni magukat és úgy tudják a maguk életét megszervezni, hogy egyszerre tudjuk a határokat, a kerítéseket, de ugyanakkor tudjuk a kapukat, a lehetőségeket is.”

Ez a felújítás is annak bizonyítéka, hogy a Bánságban vannak olyan kiváló városvezetők, akik a közösségépítésre is gondolnak - tette hozzá az MNT elnöke.

Csóka
Hajdú Sándor
Kormányos László
Hajnal Jenő
templom

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.