Ugrás a tartalomra

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

2021.05.12
20:51
2021.05.13
07:03
Forrás
Pannon RTV
Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

A temetőben szorgos kezek tartották karban éveken keresztül, télen bedeszkázták a barlangszerű boltívet, így óvták az időjárás viszontagságaitól, azonban a gondozó idős kora miatt ezt már nem tudja vállalni, így kétségessé vált a sorsa. A Vajdaságban ritkaságnak számító szobor nemrégiben a Kishegyesi Értéktár Egyesület tulajdonába került. A tervek szerint restaurálják majd.

A kishegyesi Nyugati temető síremlékei közül 60-70 éve emelkedik ki a Szűz Mária-szobor. Eredete azonban a régebbi időkre nyúlik vissza. A Trianon előtti időkben valószínűleg a falu központjában állhatott, a mai könyvtár előtt. 1920 után attól tartva, hogy lerombolják egy család haza vitte, majd évtizedek múltán került a mostani helyére. Az egyházi dokumentumok egy része ismeretlen okokból elveszett, ezért Szőke Anna néprajzkutató a továbbiakban szabadkai püspökség levéltárában szeretne kutatni.

A szobor és a rossz állapotú kripta tulajdonjoga egy ideig tisztázatlan volt, később viszont a Kishegyesi Értéktár Egyesület tulajdonába került. A helyi önkormányzat is támogatta a Vajdaságban ritkaságnak számító szobor megmentését. Azzal, hogy rendeződött a szobor sorsa az egyesület előtt megnyílt a lehetőség a pályázati forrásokra is, tehát a kalandos történetű Szűz Mária szobor megmentésére irányuló erőfeszítések eredményesnek bizonyulnak.

Nyugati temető
szobor
Szűz Mária
Kishegyesi Értéktár Egyesület

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.