Ugrás a tartalomra

A brit felnőttek több mint 70 százalékát beoltották

2021.05.19
22:05
2021.05.19
22:10
Forrás
MTI
A szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták.

Boris Johnson miniszterelnök a londoni alsóház szerdai vitanapján kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, a forgalomban lévő vakcinák az új koronavírus-variánsok, így a főleg Északnyugat-Angliában terjedő indiai változat ellen is védelmet nyújtanak.

Johnson ugyanakkor arra intette a külföldre készülőket, hogy ne vakációzzanak olyan országokban, amelyek a külföldi utazásokra e hét elején életbe léptetett új szabályozás alapján a sárga kategóriába kerültek.

Jelenleg ebben a kategóriában van Magyarország is csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt.

A hétfőn életbe lépett enyhítések alapján a szabadidős külföldi utazások teljes tilalmát a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer váltotta fel.

A zöld kategóriás országokba az Angliában élők most már turisztikai céllal is elutazhatnak, és visszatérésük után nem kell karanténba vonulniuk.

Ebbe a kategóriába azonban a brit kormány egyelőre csak tizenkét országot sorolt be. Portugálián kívül egyetlen EU-tagország sem került fel a zöld listára, így Magyarország sem, amely a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között szerepel.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti adatismertetése szerint az oltás első dózisából eddig 36 985 505-en részesültek, közülük 20 870 453-an a második adagot is megkapták.

Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 70,2 százalékát már beoltották a koronavírus elleni vakcina első adagjával, 39,6 százalék pedig mindkét dózist megkapta.

A brit kormány oltási menetrendjének célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist.

Nagy-Britannia
oltás
vakcina
koronavírus

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.