Ugrás a tartalomra

Megvan, hogy hol és mikor találkozik Biden és Putyin

2021.05.25
17:56
2021.05.25
18:06
Forrás
Euronews, MTI
Az amerikai és az orosz elnök személyes egyeztetésének célja a hivatalos közlés szerint az, hogy helyreállítsák a "kiszámíthatóságot és a stabilitást" a kétoldalú kapcsolatokban.

Június 16-án, a svájci Genfben tartják az első Biden-Putyin csúcstalálkozót. A találkozót, amelynek célja a Kreml szerint az orosz-amerikai kapcsolatok fejlesztésének és a hadászati stabilitás kérdéseinek megvitatása, az amerikai elnök kezdeményezte.

A megbeszélésen a Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint olyan nemzetközi problémák is napirendre kerülnek majd, mint a koronavírus-világjárvány és a különféle regionális konfliktusok.Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a felek minden sürgető kérdést megvitatnak. A találkozó célja, hogy helyreállítsa a "kiszámíthatóságot és stabilitást" a kétoldalú kapcsolatokban - tette hozzá.

Biden április 13-án az általa kezdeményezett telefonbeszélgetésben javasolt orosz hivatali partnerének egy Európában tartandó csúcstalálkozót. Ezt azután tette, hogy március 17-én, egy amerikai televíziós műsorban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, majd nem reagált az orosz államfő egy nappal később tett, nyilvános online tárgyalásra vonatkozó ajánlatára.

Az eseményt megelőzően egyébként G7 csúcstalálkozót rendeznek az Egyesült Királyságban, illetve közvetlenül előtte tartják a NATO vezetői értekezletét is. Utóbbin a tervezett témák között van az "orosz agresszió" is.

Vlagyimir Putyin

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.