Ugrás a tartalomra

Népzene a Palicsi-tó partján

2021.05.26
11:33
2021.05.27
09:40
Forrás
Pannon RTV
Pénteken és szombaton rendezik meg a Folk Music Festet a Vigadó teraszán. Tamburazene, vonósok, gyerekkoncert és kísérőrendezvények szerepelnek a programban.

A kétnapos fesztivál május 28-án, pénteken kezdődik egy hegedűs, tamburás esttel. 18 órától a budapesti Pengetős trió muzsikál, majd a tamburásoké lesz a színpad, a szabadkai Ravnica és a csantavéri Mendicus lép fel. A Ravnica saját szerzeményeket is bemutat - mondta Nikola Jaramazović, zenekarvezető.

„Szabadka igazi példája annak, milyen szép különbözőnek lenni és milyen jó ezt másoknak megmutatni, hogy mások is értsék ez mekkora kincs. Erre pedig büszkék vagyunk.”

A fesztivál második napján, szombaton már 15 órától népművészeti kirakodóvásárral, kézműves foglalkozásokkal, népi gyerekjátékokkal készül a Talentum Egyesület, majd 16 órakor dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke mond köszöntőt. Ezután a Juhász zenekar új gyereklemezét mutatja be – emelte ki Juhász Gábor a zenekar vezetője.

„Az új Tudom én már lemezünknek a bemutatója, amely most már hatodik koncertjét fogja tartani, hiszen Palicson, Szabadkán, Bácsfeketehegyen, Zentán és Tordán is muzsikáltuk már az elmúlt hetekben. Azt gondolom, hogy a gyerekek, a családok számára egy nagyon jó kis program lehet ez a Folk Music Fest szombaton délután.”

17 órától klasszikus népzenei koncertek következnek, a szabadkai Duhaj és a szegedi Rozsdamaró zenekart hallhatja a közönség. Utóbbi új felállásban érkezik, köztük Csizmadia Annak kupuszinai népdalénekessel. 20 órától a bajai Duna Népzenei Társulás zenél majd. A koncertekkel párhuzamosan, a Vigadó teraszának másik oldalán fél 6-tól Torok Orsolya tart hangszerbemutatót a gyerekeknek, majd 19 órakor a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület bemutatója kezdődik.

Folk Music Fest
Juhász Gábor
Juhász zenekar
Nikola Jaramazović

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.