Ugrás a tartalomra

Az Észak-atlanti Tanács elítélte a Ryanair járatának kényszerített leszállását

2021.05.26
15:58
2021.05.26
16:20
Forrás
MTI
A NATO-országok az atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteinek tanácsa elítélte a Ryanair május 23-i, Athén és Vilnius között közlekedő járatának kényszerített minszki leszállását.

Elítélik a repülőgép utasának, Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és aktivista, valamint barátnője, Sofia Sapega letartóztatását is.

Az Észak-atlanti Tanács szerdai közleményében elfogadhatatlannak nevezte az esetet, amely - mint írták -, amellett, hogy veszélyeztette az utasok és a személyzet életét, súlyosan megsérti a polgári repülést szabályozó normákat.

A tanács tagjai támogatásukról biztosították az incidens független kivizsgálására irányuló felhívásokat, valamint a szövetségesek külön-külön és együttesen meghozott vonatkozó intézkedéseit. Kijelentették: Raman Prataszevics őrizetbe vétele sérti az eltérő politikai véleményformálás és a sajtószabadság elveit. Fehéroroszországnak haladéktalanul és feltétel nélkül szabadon kell engednie az újságírót és barátnőjét - közölték.

A NATO-szövetségesek felszólították Fehéroroszországot, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi és szabadságjogokat, és tartsa be a szabályokon alapuló nemzetközi rendet. A szövetségesek szolidárisak Lettországgal diplomatáik indokolatlan kiutasítása miatt - tették hozzá.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Észak-atlanti Tanács
Ryanair
Fehéroroszország
elítéli

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.