Ugrás a tartalomra

Olivér hazajött, Gavrilót Budapesten kezelik

2021.05.28
21:04
2021.05.28
21:22
Forrás
Pannon RTV
Ezen a héten több jó hírt kaptunk az SMA-1 betegségben szenvedő szerbiai kisfiúkról. Pál Gajódi Olivér hazajöhetett, míg Gavrilo Đurđević a héten érkezett meg Budapestre. A riportunkban a kezelésről és a kisfiúk állapotáról is többet megtudhatnak.

Pál Gajódi Olivér történetét már mindannyian ismerjük. Óriási összefogásnak köszönhetően sikerült összegyűjteni a pénzt a bajmoki kisfiú terápiájára, amelyet már meg is kapott Budapesten. Sőt, azóta hazajött Vajdaságba. Az, hogy Olivér Budapesten megkapta a zolgensma génterápiát, nem csak az ő egészsége és fejlődése szempontjából fontos, hanem más, Szerbiában élő, ebben a betegségben szenvedő gyerekeknek is utat mutat. Olivér esete a szerbiai és magyarországi orvosok kiváló együttműködését eredményezte, Budapesten az itteni szakemberek is megfelelő tapasztalatot szerezhetnek.

A kragujevaci Gavrilo Đurđević kedden érkezett meg a magyar fővárosba, a Bethesda Gyermekkórházba. A spinális izomatrófiában szenvedő kisfiúra most az vár, amin Olivér már túl van: kivizsgálások sora, majd a génterápiás kezelés. Az ő esetében is összegyűlt a pénz. Ezek után utazhatott Magyarországra.

Néhány hete, április közepén közölték, hogy Magyarországon egyedi méltányossági alapon állami támogatással is elérhetővé válik a Zolgensma-terápia. Vagyis az érintett családoknak ezután nem kell hosszú hónapokon át izgulniuk, meglesz-e a nagyjából 2,5 millió eurós összeg gyermekük gyógyításához. A kis Gavrilo kezelésének költségét részben szerb állami pénzből fedezik. Bízunk benne, hogy hamarosan a szerbiai gyerekek számára is teljes mértékben támogatja majd az ország az ilyen fajta kezelést, hiszen a betegség önmagában is nagy terhet ró a szülőkre, ne kelljen ezen felül a pénz összegyűjtésére is értékes energiát fordítaniuk.

Pál Gajódi Olivér
Gavrilo Đurđević
dr. Mikos Borbála
Nenad Barišić

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.