Ugrás a tartalomra

Egy perc alatt 2,5 millió maszkot használunk el

2021.05.30
22:20
2023.11.02
08:58
Forrás
hvg.hu
Percenként közel 2 és fél millió egyszer használatos maszk fogy a világon. Emellett az ételszállításhoz használt műanyag dobozokból, műanyag kanálból, villából és gumikesztyűkből is sokkal több fogy a járvány miatt.

Egy idei kutatás szerint a világon naponta 3,5 milliárd darab egyszer használatos maszk fogy, amivel minden egyes nap 3,5 millió tonna plusz hulladék keletkezik.

A legtöbb maszk Ázsiában fogy, közel 2 milliárd darab naponta, Európában 445 millió, Afrikában 411 millió, míg Észak-Amerikában 244 millió darab. A Greenpeace szakértője beszámolt arról, hogy a tengerekben már találtak olyan élőlényeket, amelyek azért pusztultak el, mert maszkokat nyeltek le. A maszkokból felszabaduló mikorműanyagok pedig megjelennek az emberek által elfogyasztott tengeri halak húsában is. A Greenpeace szerint a megoldás a többször használatos textilmaszkok szélesebb körű elterjedése lenne.

maszk
járvány

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.