Ugrás a tartalomra

VaMaDiSz: A Legfelsőbb Semmítőszék megsemmisítette a jogi kar ügyében hozott jogerős ítéletet

2021.06.08
18:58
Forrás
Közlemény
Legfelsőbb Semmítőszék június 4-én kézbesített határozatával megsemmisítette az újvidéki Fellebbviteli Bíróság 2019-es jogerős ítéletét, amelyben kimondták, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el.

A VaMaDiSz közleménye:

Sajnálattal és megdöbbenéssel tájékoztatjuk a nyilvánosságot, hogy a belgrádi székhelyű Legfelsőbb Semmítőszék június 4-én kézbesített határozatával megsemmisítette az újvidéki Fellebbviteli Bíróság 2019-es jogerős ítéletét, amely kimondta, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el a 2018-as felvételi eljárásban. A jogerős ítéletet megelőző pert 2018-ban azért indítottuk el partnereinkkel közös együttműködésben, mert a Jogtudományi Kar a felvételi eljárásban külön feltételeket szabott azoknak a jelentkezőknek, akik élve az ide vonatkozó tartományi rendelet által adott jogaikkal, magyar nyelven írták volna meg a felvételi vizsgát. Ezeknek a jelentkezőknek külön szerb nyelvtudás ellenőrzésen kellett reszt venniük, ahol előre meg nem hirdetett kritériumok alapján B2-es szintű nyelvtudás volt az elvárás. A Fellebbviteli Bíróság erről mondta ki jogerős ítéletében azt, hogy a Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el, megtiltotta ennek megismétlését, a Semmítőszék pedig most ezt az ítéletet semmisítette meg és új eljárást rendelt el az elsőfokon eljáró bíróság részére.

Továbbá, tájékoztatjuk a nyilvánosságot arról is, hogy az újvidéki Felső Bíróság elsőfokon a Jogtudományi Karnak adott igazat abban az eljárásban, amely a partnereinkkel együttműködve azért lett elindítva, mert a Kar megváltoztatta a felvételi tantárgyat és ezáltal egy olyan tantárgyból (szerb nyelv és irodalom) kell felvételi vizsgát tenni, amely nem szerepel a középiskolai magyar tagozatok tantárgyai között. Nem kellene azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a továbbra is érvényben lévő tartományi parlamenti rendelet ellenére a Jogtudományi Kar az idei felvételi eljárásban ismét nem biztosítja a többnyelvű felvételizés lehetőségét. Információink szerint az összes többi vajdasági karon lehetőség van a magyar nyelvű felvételi vizsgázásra.

Mindezek után azt tudjuk javasolni azoknak a fiataloknak, akik a jogi pálya iránt érdeklődnek, hogy éljenek a Magyar Nemzeti Tanács új jogászösztöndíj lehetőségével (valamint az MNT komplex ösztöndíjprogramjával) és válasszanak olyan jogtudományi felsőoktatási intézményt Vajdaságban, ahol a gondolkodás és mentalitás kisebbségbarát.

VaMaDiSz
újvidéki Jogtudományi Kar

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.