Ugrás a tartalomra

Újra élnek szakállas saskeselyűk Németországban

2021.06.14
17:43
Forrás
elobolygonk.hu
Két fiatal egyedet engedtek szabadon Bajorországban.

Több mint 140 év után újra élnek szakállas saskeselyűk Németországban. Két fiatal nőstényt engedtek szabadon Bajorországban, a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban múlt héten egy európai szintű újrahonosítási program keretében. A hosszabb távú tervek egészen Ázsiáig vezetnek. A bajor nemzeti parkban az elkövetkező 10 évben évente 2-3 további saskeselyűt telepítenek vissza a vadonba, a projektre 750 ezer eurót költenek. Az Alpok nyugati részén már korábban sikeresen újrahonosították a 90 százalékban patások tetemeivel táplálkozó dögevőket.

A tapasztalatok szerint a legtöbb ragadozó átmeneti vándorlás után szabadon engedési helyének térségében alakít ki saját territóriumot. Az Alpokban az utolsó vadon élő szakállas saskeselyűt 1913-ban ejtették el az olaszországi Aosta-völgyben. A faj európai szintű újrahonosítása 1986 óta tart.

saskeselyű
Bajorország

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.