Ugrás a tartalomra

Óvatosan a szabadban a hőség és erős UV sugárzás miatt

2021.06.17
10:01
2021.06.17
16:38
Forrás
Pannon RTV, RHMZ
Térségünket is elérte az idei első komolyabb hőhullám.

A hétvégén akár 32-33 fokot is mérhetünk. Szombaton fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést, de a hőmérséklet nem csökken. Helyenként futózáporok is kialakulhatnak. Erős lesz az UV sugárzás. A legmelegebb órákban ajánlott hűvösben tartózkodni. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb pedig 28 és 33 fok között alakul.

A kánikula elsősorban a szív- és keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Náluk fejfájás, szédülés jelentkezhet. Napközben a megélénkülő szél hozhat némi felfrissülést.

Semmi kétség, Vajdaságba is megérkezett az igazi strandidő. Palicson csütörtökön már a délelőtti órákban 30 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Az időjósok előrejelzése szerint a hétvégén 32 és 35 fokot mérhetünk majd a nap legmelegebb óráiban, és a hőség a jövő hét folyamán is kitart. Amire feltétlenül szükségünk lesz majd az elkövetkező napokban, az a mindig friss ivóvíz, illetve a napkrém, vagy a naptej.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között nagyon erős, gondoskodnunk kell bőrünk megfelelő védelméről. Fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. A hirtelen jött hőség az idősebbekket viseli meg legjobban, Irena Stanić sem örül a kánikulának, hiszen május végén még fűtöttek: „Nagyon megérzem, és a férjem is. Mást nem tudok, letusolok. Van tusolónk kint.”

Dudás Károly egy harmadik emeleti szabadkai lakásból költözött ki Palicsra, ahol szerinte sokkal könnyebb elviselni a hőséget: „A nagy fák árnyékában, azt hiszem, kibírható lesz. Főleg akkor lesz kibírható, hogyha a barátok benéznek, és azt mondják, a melegben lehet pálinkát is inni, de egy pálinkát, és utána jó hideg sört. Én azt hiszem ez az, ami leginkább célravezető.”

Kenéz Júlia is nehezen viseli a nagy meleget: „Nehezen viselem, hiszen idős vagyok. Felfrissülni friss vízzel, ásványvízzel, szódavízzel szoktam.”

Dr. Pajor Margit, a Magyarkanizsai Egészségház mentőszolgálatának vezetője szerint fontos a ruházatunkra is oda figyelni, kerüljük a műszálast, és viseljünk természetes anyagból készült öltözéket. A gyermekek és idősek semmiképp se menjenek a déli órákban a tűző napra: „Inkább a kora délelőtti és késő délutáni órákban legyünk a napon, szabad levegőn, és akkor is mindenféleképpen fejfedővel, ami szintén pamutos, tehát nem izzad be alá a fejbőr. Nagyon fontos a folyamatos folyadékbevitel, ami lehet tiszta víz, teák is, akár lehűtve, akár langyosan, és természetesen gyümölcsleveket is ihatunk. Nemcsak a folyadékot, a sókat, ásványi anyagokat is kell, hogy pótoljuk, amit izzadással elveszítünk.”

Pénteken sok napsütésben lesz részünk, amit időnként fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatnak, helyenként élénk lesz a keleti-délkeleti szél. 30-35 fokig melegszik a levegő napközben. Szombaton is marad a kánikula sok napsütéssel. A jövő héten folytatódó hőségben azonban már nagyobb eséllyel alakulhatnak ki frissítő záporok, zivatarok.

időjárás-előrejelzés
időjárás

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.