Ugrás a tartalomra

Robotolimpián indulnak a törökfalusi diákok

2021.06.17
14:58
2021.06.17
17:12
Forrás
Pannon RTV
Idén immáron második alkalommal indulnak a WRO nemzetközi szervezet robotolimpiáján a törökfalusi diákok. Míg tavaly a klímaváltozás volt a témája a versenynek, idén az elektromos autókra esett a választás.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola törökfalusi kihelyezett tagozatán tanuló diákok is részt vesznek a robotolimpián, amelynek országos fordulójára a napokban került sor. A versenynek, amelyet világszerte 8-25 éves fiataloknak szerveznek, tavaly a klímaváltozás volt a témája, idén pedig az elektromos autókat dolgozták fel.

Banyári József tanulót kérdeztük: „- Milyen robottal készültetek a versenyre, mit tud ez a robot?
- Az autókat a helyére viszi, meg vissza kell, hogy menjen a helyére, és az idő most nem volt elég, ezért most ennyire futotta.”

Göblös Péter osztálytanító több éve szabad foglalkozás keretében mutatja be az érdeklődő diákoknak a robotika világát.

Erdélyi Rómeó tanuló: „Megfogott az, hogy itt robotokkal foglalkozunk és a jövőben is lehet, hogy a robotok fognak csinálni mindent.”

Tóth Antal tanuló: „Szerintem a legérdekesebb a morzekódos robot volt eddig, de készítettünk olyat is már, ami sütit díszített és egy kígyót is már.”

Antal elárulta azt is, hogy valószínűleg programozó lesz, ha nagy lesz.

A robotkonstruktőri és programozói munkát a sportversenyek izgalmával párosítja a WRO világszervezet. Évről évre küldetések végrehajtására hívják a kreatív fiatalokat, 4 kategóriában és 3 korosztályban.

Göblös Péter osztálytanító: „Úgy néz ki a verseny, hogy van feladat, van pálya és meg van adva, hogy mit kell a robotnak elvégeznie. Mi most átcsúsztunk egy komolyabb korosztályba, ahol azért már nehezebb robotokat, tehát olyan robotokat kell építeni, amik maguk ismerik fel a helyzetet és ahhoz alkalmazkodva végzik el a feladatot. Be kell vallanom, hogy nekem egy picit ez már meghaladja a tudásom, de szerencsére a gyerekek között van olyan diák, aki ezt meg tudta oldani.”

A vajdasági verseny a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar segítségével valósul meg, az MNT támogatásával. Fővédnöke pedig Vicsek Annamária oktatási államtitkár. Az idei robotolimpia döntőjének egyébként a németországi Dortmund városa ad otthont.

Törökfalu
robot
robotolimpia
Göblös Péter

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.