Ugrás a tartalomra

Kisült a fontos kalács

2021.06.18
17:00
2021.06.18
17:55
Forrás
Pannon RTV
Idén először gyűltek össze a Torontálvásárhelyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ tagjai. A már hagyományosnak tekinthető lakodalmas kalácsot, vagy ahogy a helyiek hívják, fontos kalácsot készítettek.

Márton Olga rendszeresen vásárol fontos kalácsot. Számára emlékeket idéz fel a kalács: „Mindig a menyasszony házához vittük először, aztán vittünk a tiszteleteshez és a községházára.”

A fonott és a fontos kalács között persze van különbség - mesélte a torontálvásárhelyi Huszár Erzsébet, aki több mint 30 éven át a falu szakácsa volt, és számtalan lakodalomban dolgozott. Szerinte már több mint 100 évre nyúlik vissza a fontos kalácsnak a hagyománya a településen: „A fonott kalács más, és amikor fonttal mértek és egy font volt egy kalács, ezért fontos kalácsnak hívták.”

A Torontálvásárhely Magyar Művelődési és Művészeti Központ igyekszik ennek a kalácsnak a hagyományát fenntartani.
Kalánka Judit, titkár, Torontálvásárhely Magyar Művelődési és Művészeti Központ: „Ebből a kalácsból viszünk ajándékba is, nem eladjuk.”

80 kg lisztből 236 fontos kalácsot készítenek

Torontálvásárhely
fontoskalács

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.