Ugrás a tartalomra

A magyarok Európa utolsó élő szabadságharcosai

2021.06.19
12:00
2021.06.19
12:35
Forrás
Pannon RTV
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vértanúi 1958. június 16-i kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére tartják ezt a napot a független Magyarország napjának.

1989. június 16-án mintegy negyedmillió ember vett részt Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és a forradalom ismeretlen szabadságharcosának ünnepélyes újratemetésén, amelyet a tévében is közvetítettek, így az egész ország figyelemmel kísérhette. A gyászünnepség tulajdonképpen a Kádár-rendszer összeomlásának szimbólumává vált. Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot.

A magyarok Európa utolsó élő szabadságharcosai - mondta Orbán Viktor a független Magyarország napja alkalmából tartott konferencián, Budapesten. A magyar miniszterelnök Európáról és az Európai Unió jövőjéről beszélt. Mint mondta, májusban megkezdődött az EU-jövőjéről szóló vita, Magyarország pedig először szólal fel. Szavai szerint Magyarország téziseket fogalmazott meg, amellyel a magyar kormány hozzájárul az EU jövőjéről szóló összeurópai vitához. Orbán úgy fogalmazott, egy európai szuperállam létrehozása felé haladunk. A brüsszeli birodalom építése azonban a demokrácia hiányához vezet - szögezte le. Szerbia EU-csatlakozását is szóba hozta. Orbán azt mondta, Szerbiát fel kell venni a tagállamok közé.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Szerbia tagságához nagyobb érdek fűződik az Unió részéről, mint a szerbekéről. Ezt a tényt tudomásul kell venni, és fel kell őket venni. Tisztelt hölgyeim és uraim, a történelem most tálcán kínálja a lehetőséget. Megkezdődött a vita, végre nyíltan beszélhetünk a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait.”
 

Orbán Viktor

Most

15:09

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.