Ugrás a tartalomra

A felkészítőnek vége, irány az egyetem

2021.06.19
13:52
2021.06.19
16:24
Forrás
Pannon RTV
Véget ért a Magyar Nemzeti Tanács által idén szervezett egyetemi felvételi felkészítő. Az utolsó foglalkozást a szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában tartották. Az ingyenes programot az MNT ösztöndíjprogramja keretében, 2011 óta szervezik meg.

A járványhelyzet miatt az oktatás idén az online térbe szorult, így az egyetemi felkészítő is a Google-tanteremben kezdődött még februárban. A közel 200 végzős középiskolás diák kéthetente követhette az előadásokat 13 tantárgyból. A járványhelyzet javulásával ugyanakkor két foglalkozást személyes részvétellel is megtarthattak.

Toldi Boglárka, negyedikes diák, Svetozar Marković Gimnazium, Szabadka: „Már abban segített, hogy egyáltalán elkezdjem a felkészülést az egyetemre időben. Sőt nagyon sok feladatot is megcsináltunk, sok olyan tananyagot átvettünk, ami az iskolában nem volt, de a felvételin majd kelleni fog, úgyhogy szerintem ez mindenképp nagyon hasznos.”

Alexander Noémi egy évvel korábban kezdte meg a felkészülést, ugyanis az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karára szeretne majd jelentkezni: „Azért választottam a kémiát, mivel orvostudományra akarok menni és ehhez ez a felkészítő nagyon sokat segít.”

Szórád Endre munkája során megannyi diákot készített már fel kémiából. Azt üzeni a diákoknak, hogy higgadtan és pihenten álljanak a felvételi vizsga megoldásához: „Mivel karikázósak a tesztlapok, ne hagyják üresen, mert pontlevonás nincs, ha valamiben bizonytalan, még akkor is 50 százalékos valószínűsége annak, hogy esetleg talál. A gyerekek egyébként a számításos feladatokat szokták kérni, valahol azokat akarják tovább gyakorolni, hogy hagyjuk az elméletet, azt meg tudják tanulni a könyvből.”

2011 óta szervezi meg az MNT az egyetemi felvételi felkészítőt, amely az ösztöndíjprogram egyik eleme. Baráth Gábor Gergely, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke sikeresnek ítélte a programot: „Az egyik legfontosabb visszajelzés az, amikor októberben az MNT ösztöndíjasai lesznek illetve az Európai Kollégiumnak a lakói, hiszen ez azt jelenti, hogy sikerült nekik a felvételi. És igenis ebből látjuk a visszajelzéseket. Természetesen a jövendőbeli egyetemisták is jelzik azt, hogy hasznos volt nekik.”

A harmadikos középiskolások részére az MNT nyáron szerb nyelvi kurzust szervez, sőt szeptemberben az egyetemisták is fejleszthetik majd szerb nyelvtudásukat egy hasonló tanfolyamon.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
felkészítő

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.