Ugrás a tartalomra

Népellenes mosoly

2021.06.23
10:34
2021.06.23
16:42
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Várady Tibor író, akadémikus legújabb, Népellenes mosoly című kötetét tegnap este az óbecsei Népkönyvtárban. A szerző ezúttal is a család több mint 120 éves ügyvédi irodájának megőrzött periratait dolgozta fel irodalmi igényességgel.

A Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent könyvről Szilágyi Edit nyugalmazott okleveles jogász beszélgetett a szerzővel.

Várady Tibor a világháború utáni perekből szemezget a kötetben: „A legújabb kötetemben elsősorban olyan pereket válogattam a családi irattárból, amelyek a világháború utáni első évek perei, zömmel Bánáthoz kötődnek, de vannak átáramlások Bácskára is. Ezek valamiképpen azt mutatják, hogy ez egy borzasztóan lendületes korszak volt. Tény az, hogy amit legyőztek Bánátban, a német megszállás borzalmas volt, de ennek az új lendületben is néha nem voltak igazán mércéi. A címadó történet például egy evangélikus lelkész története, akit egy szomszéd följelentett, mert amikor bevonult a városba, a Dušan cár utcába a felszabadító hadsereg, ő állítólag csúfondáros cinizmussal nézett az ablak mögül. Ezt az ügyész úgy minősítette, hogy a Csepcsányi István lelkész népellenes mosolyt követett el.”

Várady Tibor
Népellenes mosoly

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.