Ugrás a tartalomra

Izraelben zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés

2021.06.25
14:44
2021.06.25
14:50
Forrás
MTI
Izraelben a kormány döntése alapján ma déltől zárt terekben ismét kötelező a maszkviselés a koronavírus-járvány miatt.

Csütörtökön kétszázhuszonhétre emelkedett az újonnan fertőzöttek száma, akiket 41 331 tesztből azonosítottak, ami 0,6 százalékos arányt jelent. Korábban már három egymást követő napon meghaladta a százat a friss vírushordozók száma, noha a korábbi hetekben, június elején többször csak napi 4 új esetet találtak.

Az új fertőzöttek rendkívül gyors növekedése miatt az eredetileg tervezett vasárnap helyett már péntek déltől ismét kötelezővé tették a zárthelyi maszkviselést.

Az egészségügyi minisztérium a maszkok hordását ajánlja a sok résztvevős rendezvényeken a nyílt levegőn is, valamint azt, hogy a be nem oltottak maradjanak távol az ilyen eseményektől, de ez egyelőre nem kötelező, így ezt a pénteki tel-avivi büszkeségmeneten is a résztvevők egyéni belátására bízzák.

A fertőzöttek számának drasztikus megugrása ellenére egyelőre szinte nincs változás a kórházi ellátásra szorulók számában, mindössze 48 embert ápolnak fekvőbeteg-ellátáson, 26-an súlyos állapotban vannak, és 16-an vannak lélegeztetőgépen.

A további napokban dől el, hogy a magas fokú oltottság ellenére megugrik-e a kórházakat leterhelő, súlyos esetek száma.

Izraelben a különösen veszélyeztetett idősebb korosztályok a világon egyedülállóan magas arányban vettek részt az oltási kampányban. A 90 évnél idősebbek 99,6 százalékát egyszer, 95,2 százalékát már kétszer, a 80 és 90 év közöttiek 96,3 százalékát egyszer, 93,3 százalékát kétszer, a 70 és 80 év köztiek 98,7 százalékát egyszer, 95,7 százalékát kétszer, s a 60 és 70 közöttiek 90,6 százalékát egyszer, 86,7 százalékát már kétszer beoltották a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, s még a 20 és 30 év közöttiek 78 százaléka is kapott legalább egyszer - 71,8 százaléka kétszer is - az oltásból.

Viszont mintegy 3,5 millió izraeli még nem védett, legnagyobb részük gyermek. Az egészségügyi minisztérium kampányt kezdett a 12-15 évesek oltásáért, ugyanis számukra rendelkezésre áll a vakcina, és tömeges oltásuk jelentősen javítaná az átoltottságot a másfélszer fertőzőbb indiai - delta - vírusváltozattal szemben.

Nachman As professzor, a koronavírus-járvány ügyeivel megbízott kormánybiztos pénteken bejelentette, hogy már szétterjedt a vírus az új járványhullám két kiinduló városából, Binjaminából és Modiinből, s számos más településen is találtak fertőzötteket.

Izraelben a pandémia megjelenése óta 840 552 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg.
 

Izrael
koronavírus
maszk

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.