Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a kérészek tánca

2021.06.27
11:58
2021.06.28
07:08
Forrás
Pannon RTV
A természeti jelenség sok embert kicsalogatott a folyópartra Magyarkanizsán. A fő rajzás szombat este vette kezdetét.

A magyarkanizsai tiszavirágzás egyfajta természeti csodának is nevezhető. A kérészek tánca csak néhány napig látható a Tisza folyó egyes szakaszain. Gajdos Bajusz Zolna minden évben kilátogat az eseményre.

„Minden évben nagyon nagy örömmel jövünk le, és itt a cserkészeknél végig követjük, az előrajzástól egészen a végéig. A gyerekeknek is nagy örömet okoz látni ezt a ritka jelenséget.”

A legnagyobb rajzás a Tisza alsó szakaszán van, ugyanis az itt lévő mederben élnek a kérészek. Ezek a rovarok három évig fejlődnek, utána pedig csak pár óráig élnek.

Most az idén pont telihold idején Szent Iván-éjkor, csütörtökön megtörtént az első rajzás, és azóta is rajzik a Tisza és ők a legoptimálisabb, legmegfelelőbb időt várják meg arra, hogy kiteljesedjenek és rovarrá váljanak – mondta stábunknak Sarnyai Csaba, magyarkanizsai horgász.

 

Magyarkanizsa önkormányzata is fontosnak tartja a ritka természeti jelenséget, mivel turisztikai szempontból is sokat jelent a városnak – emelte ki Újvári Zsombor, Magyarkanizsa turisztikával és tájékoztatással megbízott tanácstagja.

„Nagyon sok önkormányzat csak álmodozhat arról, hogy legyen neki egy saját természeti jelensége. Nekünk kanizsaiaknak ez a tiszavirágzás egy adott dolog, mert ahogy elmondták, nagyon régóta a Tisza-medréből a kérészek bújnak ki és mi mint önkormányzat annyit tudunk csinálni, hogy ennek a dolognak hírét visszük a nagyvilágba és várjuk azokat az embereket, akik ezt meg szeretnék csodálni.”

Mindazok, akik kedvet kaptak az egyedi természeti jelenség megtekintésére, még egy-két napig ezt megtehetik. Legközelebb ugyanis már csak jövőre láthatjuk a kérészék násztáncát.

Magyarkanizsa
tiszavirágzás
kérész
Újvári Zsombor

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.