Ugrás a tartalomra

„Nem lehet semmilyen kisebbséget védeni úgy, ha a nemzeti kisebbségek jogait nem biztosítjuk”

2021.06.29
13:54
2021.06.29
16:10
Forrás
MTI
Az Európa Tanácsban lényegesen jobb a helyzet, mint az Európai Unióban, amely érzéketlen e téma iránt - mondta a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely Strasbourgban kijelentette, nem lehet semmilyen kisebbséget védeni úgy, ha a nemzeti kisebbségek jogait nem biztosítjuk. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti kisebbségek jogvédelméről szóló konferencia keretében hangsúlyozta: Európában nagyon sokan vannak abban a helyzetben, hogy őshonos kisebbségekhez, és nem a többségi társadalomhoz tartoznak, ezért jogaik garantálása elengedhetetlen.

Mint mondta, a 47 tagállamot számlaló Európa Tanácsnak számos olyan elfogadott egyezménye, dokumentuma van, amely kellő súlyt helyez a nemzeti kisebbségek helyzetére. "Az ET-ben ebből a szempontból lényegesen jobb a helyzet, mint az Európai Unióban, amely érzéketlen e téma iránt" - hangsúlyozta a miniszter. Elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ET magyar elnökségének legfőbb prioritása a nemzeti kisebbségek helyzete lett, "amelynek jelentőségével mindenki egyetért." Elmondása szerint számtalan elismerése méltó, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetének javításával kapcsolatos európai gyakorlat van, ugyanakkor számos, ezeket a jogokat megvonó ellenpélda is létezik.

Gulyás Gergely példaként a magyar nyelvhasználatot az oktatásban korlátozó ukrajnai nyelvtörvényt hozta fel, amelyet a Velencei Bizottság ajánlásai ellenére sem módosítottak az ukrán hatóságok. Hozzátette: Magyarország elkötelezett a szabadság és a függetlenség mellett.

Gulyás Gergely
Európa Tanács
kisebbségvédelem

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.