Ugrás a tartalomra

Fiatal vajdasági gazdák kezdő vállalkozásai

2021.07.05
16:01
2021.07.19
14:20
Forrás
Pannon RTV
Fiatal vajdasági gazdák kezdő vállalkozásait támogatja az illetékes tartományi titkárság. A mezőgazdaság minden területéről pályázhattak a negyven évnél fiatalabb gazdák. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

171 fiatal gazda kapott támogatást összesen 200 millió dinár értékben. A svetićevoi Kókai Mónika gyümölcstermesztéssel foglalkozik. A pályázaton nyert összegből mogyoró palántákat és mogyoró gyűjtő gépet fog vásárolni.

„Mi ezt egy körülbelül két hektáron fogjuk elültetni ezeket a mogyoró palántákat. Az a célunk először is, hogy a mogyorókat vákuumcsomagolásba tegyük, hosszútávon pedig egy tíz éven belül mogyoróolajat szeretnénk majd hasznosítani.”

A gunarasi Tóth Ádám egymillió kétszázezer dináros támogatásban részesült, amit sertéstenyésztő vállalkozásának fejlesztésére fog fordítani.

„Fiaztatóberendezés, bokszok, malacetetők és ilyesmi, ami ehhez tartozik.”

Pintér Árpád gunarasi állattenyésztő először pályázott tartományi támogatásra. Az elmúlt időszakban nem működött túl jól a gazdasága, így most valami újba szeretne belevágni.

„Sertéstenyésztéssel foglalkozom, de szeretnék váltani egy kicsit, és hasas üszőborjúkat próbálok majd vásárolni.”

Sok olyan fiatal gazda van, aki ezzel a támogatással tudja csak elkezdeni a vállalkozását - mondta Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.

„Kilencven százalékban tudjuk őket támogatni. Minimum ötszázezer és maximum egymillió-ötszázezer dinár közötti összegben. Ennek köszönhetően ők tenyészállatokat, többéves ültetvényeket, felszereléseket tudnak vásárolni, a méhészetet tudtuk ezen keresztül előmozdítani, öntözést, gyümölcsészetet.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság jövőre mindenképp növelni szeretné a jelenlegi 200 milliós keretösszeget, hogy minél több fiatal gazdát tudjanak támogatni.

fiatal
gazda
tartomány
Tartományi Mezőgazdasági Titkárság
Ótott Róbert

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.