Ugrás a tartalomra

Utazó Planetárium - kalandozások a világűrben

2021.07.12
12:15
2021.07.24
09:30
Forrás
Pannon RTV
Űrkaland elnevezéssel csillagászati gyermektábort tartanak a héten a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A jelentkezők hat napon keresztül játszva nyerhetnek betekintést a csillagok, valamint az univerzum rejtelmeibe.

Gyermekhangtól volt hangos a szabadkai VM4K épülete, ugyanis elkezdődött az Űrkaland. A gyerekek a hét folyamán naprendszert, csillaghullást, nap- és holdfogyatkozást, Mars kutatást, valamint Meteorit-bemutatót is megcsodálhatnak.

Szenci Anasztázia:
„ A barátnőmtől láttam, a Kloétól, hogy nagyon szeret ide járni és én is akartam.
- Mi mindent hallottatok, mit csináltok most?
- Ragasztunk, távcsövet.”


Gerstmayer Emma, táborozó:  
„ Szoktam ide járni minden nyáron és szeretem.
- Mi érdekel legjobban az űrben, mi az, ami tetszik?
- A bolygók.”

A táborozók számára a szervezők mobil planetáriummal is kedveskedtek, ahol a gyerekek kedvükre csodálhatták a csillagokat, valamint betekintést nyerhettek az asztronauták életébe is.

Mázik László, előadó, Utazó Planetárium: „A gyerkőcöknek szoktunk bemutatni csillagászattal kapcsolatos ismeretterjesztő filmeket, amiben többek között az a szenzáció, a planetárium jellegzetessége, hogy teljesen körbe van vetítve még a moziban csak magunk előtt látunk képet.”

Naponta száz gyermek ismerkedhet kézműves foglalkozások mellett, játszva a csillagászat varázslatos világával.

Lukács Lilla, a VM4K munkatársa: „A hátam mögött most éppen távcsöveket készítenek újrahasznosított anyagokból, illetve a mai napon egy nagyon különleges programon is részt vettek, egy magyarországi Utazó Planetárium érkezett hozzánk. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon állítottunk fel egy planetáriumot és ott hallgattak nagyon érdekes előadást a gyerekek.”

A hattól tíz éves korosztály szombatig kalandozhat az űrben a program zárásaként pedig egy űrmóka keretében közös jelmezes záróbulival búcsúznak majd a gyerekek.

MTTK
VM4K
Űrkaland
Szabadka

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.