Ugrás a tartalomra

Lezárult a középiskolások iratkozása Szerbiában

2021.07.15
11:26
2021.07.15
12:22
Forrás
Pannon RTV
A meghirdetett 2062 helyre 1254 diák iratkozott be magyar nyelven az első körben – ismertette Vicsek Annamária, köztársasági oktatási államtitkár a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorán.

Az így fennmaradt 800 szabad helyre a második körben 12-en jelentkeztek. Az idén 1485 magyar nyolcadikos fejezte általános iskolai tanulmányait Vajdaságban, közülük 219-en szerb tannyelven, vagy külföldön folytatják tanulmányaikat.

Vicsek Annamária kiemelte, egyes iskolák esetében kérdéses volt, hogy megnyitják-e az osztályokat, mivel csak 2-3 diák iratkozott be.

„Az oktatási minisztériumnak az volt az álláspontja, hogy azok az osztályok, ahol megvan a beiratkozható gyerekek 25 százaléka, tehát az osztály negyede beiratkozott, azok esetében még megvártuk a második kört, tehát ez azt jelenti, hogy egy 30 fős osztály esetében legalább nyolc gyerek kellett, hogy beiratkozzon ahhoz, hogy megmaradhasson az osztály. Azt hiszem, hogy ebből látszik az oktatási minisztérium pozitív hozzáállása, hiszen nem a 25-ös létszámot vették alapul, hanem eleve már az 5 százalékos, tehát a 7-8 főnek kellett, hogy meglegyen az osztályban. Vannak olyan osztályok természetesen, ahol magyarul is megtelt a 30 fős létszám, ahova nem is jutottak be mindannyian, akik be szerettek volna jutni.”

Vicsek Annamária
iratkozás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.