Ugrás a tartalomra

Ha nyár, akkor dinnye!

2021.07.15
16:31
2021.07.15
17:56
Forrás
Pannon RTV
Jól esik a nagy hőségben a finom, hűs dinnye. Hetek óta kapható a lédús frissítő a piacokon, a boltokban és az utcai árusoknál. A termelők elégedettek az idei termés mennyiségével és minőségével.

A népszerű nyári gyümölcsöt nem csak íze, de a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is érdemes fogyasztani. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a szemet, a szívet és a bőrt, magas nedvességtartalma pedig hidratálja a szervezetünket is. Mivel szezonális gyümölcsről van szó, ha nem eszünk belőle eleget, egy egész évet kell várni rá, a következő nyárig.

Aki Petrőcön nem szereti a dinnyét, az nem is igazi petrőci - mondják a helyiek. Jaroslav Đivijak, Petrőc: „Kérdem én, ki nem szeretni a dinnyét? Legtöbbször itt, Radenél vásárolok, mivel jóbarátok vagyunk, és fantasztikus dinnyét árul, a gyerekek is szeretik.”

A legtöbb petrőci családi vállalkozásban termeszti a dinnyét. A kilencéves Milica Mikić nagyon szereti ezt a gyümölcsöt, és apukájának is szívesen segít a termelésben.
„- El szoktam vele menni az ültetvényre, és segítek neki.
- Melyik a kedvenc részed ebből?
- Amikor szüreteljük a dinnyét.”

Rade Mikić hatféle dinnyét termel. Ezúttal a Red secret fajtával rakta púposra a kocsiját. A sárgadinnyét pár óra alatt elkapkodták, de a görögdinnye is gyorsan elfogyott. Vásárlás előtt kóstolhatunk nála, stábunkkal pedig megosztotta, hogyan válasszunk dinnyét ránézésre. „Leginkább a fajtától függ, és évente változik. Általában azt kell nézni, hogy a görögdinnye szép alakú legyen, szép színe legyen, és mindenképp figyelni kell a szárát, hogy ne legyen régi a görögdinnye.”

A dinnye kilójának ára Petrőcön jelenleg 50 dinár. Ez rendszerint csökken a főszezonhoz közeledve, ami július végén szokott lenni. A dinnyeszezon nagyjából augusztus közepéig, Lőrinc napig tart.

dinnye
nyár
piac
görögdinnye
sárgadinnye
Petrőc

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.