Ugrás a tartalomra

Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson

2021.07.18
11:21
2021.07.18
18:54
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt ötödik alkalommal rendezték meg a bácskai településen, egy kétnapos program részeként. A fesztivál első napját szombaton, a magyarországi Ásotthalomon szervezték meg, immár kilencedik alkalommal.

Rózsa Sándor Fesztivált tartottak Hajdújáráson. Idén is gazdag programmal készültek a résztvevőknek.

23 bogrács, 23 csapat. Mindenki igyekezett a legfinomabb birkapörköltet elkészíteni és a zsűri elé vinni. Ami fontos, hogy a birkahús jellegzetes ízét kellemesen tálalják. Erdélyi József, versenyző: „A húst először szépen el kell készíteni, a faggyút leszedni róla, utána pedig az a titka, a birkának én úgy veszem el a jellegzetes ízét, hogy káposztát teszek bele és a káposzta összeszedi a zsiradékot.”

Ez egy családi rendezvény, így a legkisebbekre is gondoltak a szervezők. A gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt. A nagyobbak pedig kiállhatták a betyárpróbákat. Gumicsizma- és patkódobásban, valamint rúdtartásban mérettethettek meg. A Rózsa Sándor legendák szorosan kapcsolódnak Hajdújáráshoz. Ennek kapcsán, a híres betyárvezér emlékére rendezik meg a fesztivált. Az eseményen így igazi betyárokkal is lehetett találkozni. Sövény Rudolf, főszervező: „Azt szeretném, hogy ne felejtsük el az őseinket és megtartsuk azokat az értékeinket és hagyományainkat, amelyeknek a birtokában voltunk és ezért hoztuk előtérbe Rózsa Sándort, szellemét és kultuszát is. Ha lehet, egy mondattal azt mondanám, hogy gyerekeink ne Robin Hoodot megismerve, hanem Rózsa Sándort megismerve éljék mindennapjaikat.”

A programsorozat a magyarországi Ásotthalmon kezdődött. Onnan is érkeztek résztvevők, méghozzá kerékpárral. Rózsa Sándor neve és kultusza Ásotthalmon is jelentős. Papp Renáta, alpolgármester, Ásotthalom, Magyarország: „Az a szerencsés összefogás alakult az elmúlt években, hogy Hajdújárással össze tudtuk kapcsolni ezt a rendezvényt és létrejöhetett egy egyedülálló, határon átnyúló fesztivál, mi általában a rendezvény elején az első napokat szoktuk megrendezni Ásotthalmon, ez így történt a tegnapi napon is, ahol egy hatalmas hagyományőrző felvonulással, illetve új múzeumok és egy étterem átadójával ünnepeltünk ezen a napon.”

Tavaly a járvány miatt nem lehetett megrendezni a fesztivált, idén viszont igencsak tömegesen érkeztek a rendezvényre. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az emlékezet szerint Rózsa Sándor ezeken a környékeken mozgott és volt neki állítólag biztos pontja itt Hajdújáráson, de az ásotthalmiak ugyanezt vallják róla, ez hozta közel a két települést. Szerintem jó az, hogy egy olyan hétvége van, amelyiknek egyik része ott valósul meg, a másik pedig itt, illetve mind a két helyen.”

A Rózsa Sándor fesztivált a tervek szerint jövőre is meg fogják szervezni.

Rózsa Sándor Fesztivál
Hajdújárás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.