Ugrás a tartalomra

Jégvédelmi rakéta van, munkás viszont alig

2021.07.21
14:41
2021.07.21
17:04
Forrás
Pannon RTV
A rakétakilövők mindössze havi négyezer dinárt kapnak Szabadka város költségvetéséből, és ugyanennyit a Köztársasági Hidrometeorológiai Szolgálattól.

Észak-Bácskában idén még nem volt jégverés, szükség esetén azonban elegendő mennyiségű jégvédelmi rakéta áll a kilövőállomások rendelkezésére. Gondot okoz viszont, hogy néhány állomás használaton kívül van, de vannak olyan kilövőhelyek is, amelyek emberhiány miatt nem dolgoznak. A rakétakilövők mindössze havi négyezer dinárt kapnak Szabadka város költségvetéséből, és ugyanennyit a Köztársasági Hidrometeorológiai Szolgálattól.

Móra Ferenc a királyhalmi rakétakilövő állomás üzembe helyezése óta, húsz éve látja el a jégvédelmi ügyeletet. A magyar határ közelsége miatt, kilövéskor különösen óvatosnak kell lennie.

"Kilenc rakétám van, hat darab hosszútávú, és három darab rövidtávú rakétám. A rövidtávúak azok csak arra vannak, hogy a közelbe tudjanak érvényesülni, hogyha netalán messziről nem sikerült a jeget tönkretennem a felhőkbe, akkor mikor ideér a közelebbi távolságra, akkor tudjam ezzel lőni, tehát Magyarország irányába is ezzel birok lőni."

Általában sikeresen lövi ki a jégfelhőket, nem is igazán volt Királyhalom környékén figyelemre méltó jég az elmúlt években - tette hozzá.

Kenéz József is tapasztalt rakétakilövő, a ludasi kilövőállomást kezeli. Épp a napokban volt éles bevetése.
"Most egy hete volt, hogy négy is elment. Négy egyszerre elment. A város felé kellett lőni, meg Királyhalom felé. Királyhalom felé, hogy mondjam, ott volt egy felhő, ami jött a magyaroktól át."

A ludasi rakétakilövő állomás egyike azoknak, ahonnan a leggyakrabban lövik ki a jégelhárító rakétákat, amikor jégesőfelhők közelítenek Észak-Bácska irányába. Egyébként ezen a kilövőállomáson nyolc rakéta van jelenleg raktáron, viszont egész Szabadka város területén összesen 130 rakétával rendelkeznek. 13 rakétakilövő állomás van üzemképes állapotban, ugyanakkor a nagyfényi, újzsedniki és a csantavéri egyáltalán nem üzemelnek, mert ezeket szétszedték teljes egészében, illetve a helyükön most illegális szemétlerakóhelyek működnek.

Ugyanakkor Radanovác, Györgyén, Mišićevo és Palics rendelkezik üzemképes állomásokkal és rakétákkal is, de nincs rakétakilövő személyzet.

Július 14-én, szerdán volt az első, és idáig egyetlen aktiválás a szabadkai rakétakilövőállomásokról. A jégesőfelhők Szabadkát egyelőre elkerülik, ez részben annak is köszönhető, hogy a nyugat felől, Horvátország irányából érkező felhőket Zomborból és Apatinból már lövik - mondta Vitković Aleksandar. Szabadka város Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának titkára hozzátette: a 130 rakéta teljes egészében fedezi a jégelhárítás szükségleteit.

"Éves szinten általában 40-45 rakéta kilövésére van szükség, tehát itt idényről beszélünk, április 15-től október 15-ig tart ez a jégvédelmi idény. Ebben általában ez a mennyiség elegendő, kivételes esztendőt képez a 2019, amikor az a két szupercella alakult ki Kisbosznia fölött, illetve a város fölött, akkor egyetlen nap alatt 76 rakétát lőttünk ki. Mi minden évben a költségvetésben előirányzunk eszközöket, nem csak a rakétavásárlásra, hanem a kilövőállomásokat üzemeltetők bérére is."

Erre a célra másfél, rakétavásárlásra pedig kétmillió dinárt különítettek el. 47 magas hatótávolságú rakétát szereztek be, amely nyolcezer méter magasságba juttatja a jégfelhőbe az ezüst-jodidot.

jégvédelem
rakéta
jégeső

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.