Ugrás a tartalomra

Belgiumban újabb heves esőzésekre és árvízveszélyre figyelmeztetnek

2021.07.25
20:39
2021.07.25
20:59
Forrás
MTI
Belgiumban és a szomszédos Németországban a múlt heti áradások halálos áldozatainak megerősített száma 210-re emelkedett a héten, az anyagi kár pedig milliárdokra rúg.

A belga meteorológiai intézet újabb heves zivatarok kialakulására és áradások veszélyére figyelmeztetett: az országosan, de különösen a délkelet-belgiumi régióban lezúduló csapadék mennyisége egy-két óra leforgása alatt elérheti akár a 30 litert is négyzetméterenként - közölte vasárnap a belga sajtó. A zivatarok kockázata várhatóan szerdáig fennállhat. Csapadékra főként napközben lehet számítani - tették hozzá.

A Nyugat-Európát sújtó múlt heti, rendkívüli esőzések özönvízszerű áradásokat okoztak Délkelet-Belgium számos településén. A megáradt folyók házakat döntöttek össze, autókat sodortak el, több száz embernek kellett elhagynia otthonát. Több mint 42 ezer háztartás maradt elektromos áram nélkül, a vezetékes vizet a legtöbb értintett településen ihatatlannak minősítették. A legutóbbi áradások 36 halálos áldozatot követeltek Belgiumban, hét embert továbbra is eltűntként tartanak számon.

Szakértők szerint hasonló, katasztrofális áradások gyakoribbá válnak a jövőben a klímaváltozás miatt, és az országoknak fel kell készülniük egyebek között riasztási rendszerek kiépítésével a lakosság mielőbbi figyelmeztetésére.

Belgium
áradások
eső
árvíz

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.