Ugrás a tartalomra

Strasbourgban folytatódik a székely fiatalok jogi küzdelme

2021.07.25
21:25
2021.07.25
21:37
Forrás
hirado.hu
Négy év után kiszabadult a börtönből Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnöke és Szőcs Zoltán, a szervezet erdélyi elnöke.

Romániában azért állították bíróság elé őket, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015 december 1-jén, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanatból fogva koncepciós eljárásnak tekintette az eljárást.

A soha nem bizonyított vádak alapján bebörtönzött székely fiatalok feltételes szabadlábra helyezésük másnapján, Kézdivásárhely főterén tartottak tájékoztatót. „Felemelt fejjel mentünk a börtönbe és úgy érzem felemelt fejjel jöttünk is ki. Nem volt könnyű, de végigcsináltuk, 1112 napot” – mondták. Az Emberi Jogok Európai Bíróságán elfogadták a panaszukat, így Beke István és Szőcs Zoltán ügye Strasbourgban folytatódik, ahol a magyar kormány által létrehozott Kisebbségi Jogvédő Intézet képviseli majd a két székely fiatalt.

Strasbourg
székely
bíróság
Beke István
Szőcs Zoltán

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.