Ugrás a tartalomra

Újra felütötte a fejét az afrikai sertéspestis Szerbia egyes részein

2021.07.30
12:52
2021.07.30
16:15
Forrás
Pannon RTV
A betegség az emberre nem veszélyes, de nagy kárt tehet a sertésállományban.

Az afrikai sertéspestis egy vírus által okozott, könnyen és gyorsan terjedő betegség. Európában elsősorban a házisertés és a vaddisznó fogékonyak rá. Nagy gazdasági károkat okozhat, mivel ahol felbukkan, ott a teljes állományt fel kell számolni. A gazdák elsősorban megfelelő óvintézkedésekkel védekezhetnek ellene.

A temerini Acsai Lászlóék 2018. óta foglalkoznak nagyobb mennyiségben anyakocákkal, és ezen belül malactartással. A sikeres gazdálkodás része az egészségügyi előírások ismerete is.

„Csakis a megelőzés az egyetlenegy módja a védekezésnek. Az állattartóhelyek fertőtlenítése, biztonságos helyről beszerezni takarmányt, az idegen mozgás leminimalizálása, valamint az a személy, aki pucolja, rendezi a jószágokat, mindennapos fertőtlenítést kell, hogy elvégezzen saját magán, csizmáján, ruháján, ez az egyetlenegy módja neki.”

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Elsősorban a sertésállományt veszélyezteti, mivel kezelésére nincs gyógyszer, a megelőzésre nincs védőoltás - mondta el Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

„Mi ennek a csapásnak főleg a Bulgáriával és Romániával határos területek mentén vagyunk kitéve, mivel ott tombol. Főleg Romániában, ahol sehogy sem tudják visszaszorítani. Mi még mindig ellenőrzés alatt tartjuk Kelet-Szerbia területén, van belőle egy kicsi Közép-Szerbiában, de ne feledjék, hogy nekünk a fő sertéstenyésztési pontjaink Mácsva, Szerémség és Dél-Bácska.”

A miniszter hozzátette, hogy Szerbia keleti részein az is gondot jelent, hogy a disznókat kiengedik az erdőkbe, valamint helyenként együtt tartanak vaddisznókat a házi sertésekkel.

sertéspestis
sertés
disznó
jószág
betegség

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.