Ugrás a tartalomra

Szerb, magyar és horvát kulturális sokszínűség - Hármas Találkozó Bezdánban

2021.08.01
11:00
2021.08.01
16:47
Forrás
Pannon RTV
Tizenhatodik alkalommal tartották meg Bezdánban a Hármas Találkozót. A bezdáni csatornaparton megrendezett népünnepélynek idén is sok látogatója volt. A találkozó az évek alatt Nyugat-Bácska egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát.

A település apraja-nagyja kiment a csatornapartra, hogy találkozzon rég nem látott barátokkal, körülnézzen a vásárban, egyen-igyon, és megtekintse a művelődési műsort.

Foki Sándor, Bezdán: „A tradíciókat meg muszáj tartani, nem? Most majd lesznek különben a programok is, azt hiszem, hogy elkezdődnek. Úgyhogy szép, nekem tetszik legalábbis.”

Csapó Éva, Bezdán: „Mi nagyon szeretjük ezt a rendezvényt, a barátokkal mindig ki szoktunk ide járni, és ez egy nagyon jó kis összejövetel, mert több barátunk is van, aki külföldön él, és ilyenkor hazajönnek, és együtt tudunk lenni.”

Gazdag kínálat várta a látogatókat a kézműves kirakodóvásáron. Helyi egyesületek is bemutatták a hagyományos módon készült alkotásaikat.

Pap Franciska, tag, Ügyes Kezű Asszonyok kézimunkacsoport, Bezdán: „Itt, a háttérben ezek a nagyanyáink hagyatéka, ezek meg a mostani varrásaink, horgolásaink. Mindenféle motívumot használunk, ugyanúgy a varrásban is, régit és újat is, modernt is.”

Holpert Rozália, elnök, Piros Rózsa kézimunkacsoport, Bezdán: „Csinálunk nagyon sokféle kézimunkát, ilyen színeseket, meg fehér hímzést is. Mindenféle kézimunkát, amit el lehet képzelni.”

A találkozó mindenekelőtt Szerbia, Magyarország és Horvátország kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni.

Máté Teréz, tanácselnök, Bezdán HK: „Bezdán a hármashatáron van, azt tudjuk, Horvátország, Magyarország, Szerbia, azért is Hármas Találkozó a neve. Ez az egyetlen ilyen nagyobb megmozdulás a faluban. Különböző kézműves foglalkozók, régi konyhákat bemutatók és néptáncosok, népművészek szórakoztatják a közönséget.”

A kétnapos rendezvényt idén a Helyi közösség és a Bezdáni Hidak Polgárok Csoportja szervezte.

Seres Tamara, elnök, Bezdáni Hidak Polgárok Csoportja: „Mi azon dolgozunk, hogy a kultúrát, hagyományokat megőrizzük, és tovább haladjunk azon az úton, amit valakik már kitapostak. A járható utat, ugyebár.”

A műsor keretében szerbiai és magyarországi művelődési egyesületek is felléptek.

Bezdán
Hármas Találkozó
Nyugat-Bácska
Zombor

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.