Ugrás a tartalomra

Magyarittabé falunapot ünnepel

2021.08.06
16:07
2021.08.06
18:01
Forrás
Pannon RTV
Új nevet kapott a magyarittabéi felújított kultúrotthon. Ezentúl a falu szülöttjének, Deák Ferencnek, vajdasági írónak a nevét viseli majd.

A kultúrotthon új névtábláját ma leplezték le a XV. Falunap keretében. A háromnapos rendezvény nyitónapján több esemény is volt.

Ünnepi istentisztelettel kezdődött a mai nap a bánáti faluban. Az istentisztelet után Sarlay Péter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja és Kerekes József, Magyarittabé tanácselnöke elhelyezték a kegyelet virágát a Kossuth-szobornál és a második világháború áldozatainak emlékművénél. A legünnepélyesebb pillanat a kultúrotthon új névtáblájának a leleplezése volt.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „Az idei évben van a tizedik évfordulója Deák Ferenc halálának. Ezért most ez az első lépés, hogy a kultúrotthonunkat elnevezzük Deák Ferencről. Október 23-án pedig csinálunk egy Deák-estet, amely egy egész estés műsor lesz, mivel október 23-án van a halálának a tizedik évfordulója.”

A falu művelődési életének a központja nemcsak a nevében újul meg, hanem
küllemében is.

Jerasz Anikó, elnök, MNT Végrehajtó Bizottsága: „Ez a szellemi közösségi központ, művelődési központ a legméltóbb hely arra, hogy a falu szülöttjének a nevét viselje. Hiszen ez a tér, ez a közösségi tér fogja össze és tartja össze a falubelieket, a helybelieket és az ide hazatérőket. És ez mind azt bizonyítja, hogy ennek a kis közösségnek nemcsak múltja és nemcsak jelene van, hanem jövője is. Hiszen vannak céljaik, vannak álmaik, és van erejük ezeknek a megvalósításához.”

Az esemény vendégei között voltak a Békés város képviselői is. A harmadik falutelepítés során, 1786-ban, 44 békési család költözött Magyarittabére. A két település között 2006 óta van testvér-települési kapcsolat.

Polgár Zoltán, alpolgármester, Békés város, Magyarország: „Mindig itt vagyunk. Mindig jönnek a helyiek is hozzánk. Szeretettel várjuk is.Többek között pontosan két hét múlva, akkor meg nálunk lesz egy nagyszabású rendezvény. Nem is szeretnénk, hogy ez a kapcsolat elhaljon, hogy lanyhuljon. Mert úgy gondolom, hogy nemcsak a magyarságunk megőrzése a fontos, hanem olyan emberi és családi kapcsolatok alakultak ki, ami remélem még sok-sok évtizeden keresztül meg is marad.”

A művelődési műsor keretében – a kultúrotthon felújított színpadán – a helyi Búzavirág hagyományápoló egyesület mintegy negyven néptáncosa lépett fel.

Magyarittabé
falunap
Sarlay Péter
Kerekes József

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.