Ugrás a tartalomra

Hamarosan kezdődik az iskola! De hogyan?

2021.08.09
11:02
2021.08.09
16:05
Forrás
Pannon RTV
A vakáció utolsó heteiben járunk.

Még javában tombol a nyár, de alig néhány hét, és megkezdődik az új tanév. A gyerekeknek a szünetben felborul a bioritmusuk, később kelnek és később mennek aludni. Szakértők szerint a szülők feladata, hogy visszaszoktassák a gyerekeket az iskolai időszakban megszokott időbeosztáshoz.

A Barna fivérek, Vilmos és Áron, most még a nagyszülők szerető gondoskodását élvezik a vakáció alatt, de három hét múlva ők is újra iskolapadba ülhetnek. A család legifjabb tagja, Áron most indul első osztályba, amit már izgatottan vár. „Nagyon jó lesz ott kézműveskedni, játszani, barátokat szerezni, meg tanulni.”

Minden szülő életében a beiskolázás örömteli, de anyagi felelősséggel is jár. Iskolakezdéskor gyereknek és szülőnek egyaránt több új helyzettel kell megbirkóznia. Neuberger Lídia, szülő, Ada: „Nekünk két gyermekünk van, az egyik negyedikes, a másik elsős lesz most. Nagy segítség számunkra, hogy elsős gyermekünk iskolatáskát kap az önkormányzattól, és a Magyar Nemzeti Tanács iskolakezdő csomagját is megkapja. Ránk, szülőkre a tankönyvek beszerzése hárul.”

Az elmúlt időszak, a járványügyi helyzet rendkívüli módon rátette a bélyegét az oktatásra, hiszen a társas érintkezés elengedhetetlen a diákok életében, csakúgy, mint a szülők és a pedagógusok között zajló konstruktív kommunikáció és a bizalom megléte - állítja Dragin Anasztázia, az adai Cseh Károly Általános Iskola pszichológusa. „Ahogy én beszélgettem a gyerekekkel, már nagyon várják az első osztályt. Ahogyan ők, úgy a szülők is nagyon készülnek. Természetesen, ha felkészítik a gyerekeket, beszélgetnek az iskolakezdésről, annál kisebb lesz a stressz faktor.”

Még javában adott a lehetőség az adai Cseh Károly Általános Iskolába való beiratkozásra, de már most látható, hogy az elmúlt évekhez képest Adán növekvő tendenciát mutat az első osztályba indulók száma. Maksó Éva, iskolaigazgató: „Közel 600 gyermekkel fogjuk megkezdeni az idei iskolaévet, nagy örömünkre szolgál, hogy idén növekszik az elsősök létszáma, összesen 84 kis elsőst várunk egyelőre.”

Bár még jelenleg sem tisztázottak a szeptemberi iskolakezdés feltételei, az iskola vezetősége, a pedagógusok és a szülők egyaránt bíznak az oktatás újra régi kerékvágásban történő menetében.

iskola
iskolakezdés
vakáció
Ada
Cseh Károly Általános Iskola

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.