Ugrás a tartalomra

Jó, ha ezeket is tudják a pedagógusok

2021.08.12
13:32
2021.08.12
16:34
Forrás
Pannon RTV
Mi történt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett 25. Szabadkai Nyári Akadémia zárónapján?

A tantermi oktatásnak nincs alternatívája, így mindenképpen az lenne a legcélszerűbb, ha szeptember elsején Magyarországon, de Szerbiában is, beülhetnének az iskolapadokba a diákok - mondta Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős államtitkára Szabadkán. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett 25. Szabadkai Nyári Akadémia zárónapján mondott beszédet a magyarországi politikus. A jubileumi pedagógus-továbbképzésnek idén mintegy 160 részvevője volt.

Fontos, hogy ne mindig a legjobb diákokat dicsérjék a tanárok, hanem a közepes tudású, gyengébb előmenetelűeket is ösztönözzék. Ez lett egyebek mellett az eredménye annak a kutatásnak, amelyet a Probitas Egyesület végzett Vajdaságban a középiskolások körében. A szervezet elnöke szerint a motiváció az egyik legfontosabb az oktatásban. Pásztor Krisztina egyéb hasznos tanácsokkal is ellátta a pedagógusokat. „Mi az az irány, ami felé érdemes a pedagógusnak gondolkodni, ha nem csak arról beszélünk, hogy hogyan motiváljunk, mert az egy nagyon-nagyon tág téma, egy folyamat. Igyekszem nekik olyan támpontokat adni, vagy közösen gondolkodni olyan támpontok tekintetében, amelyek segítik valóban az ő munkájukat, az osztálytermi környezetben.”

A résztvevők érdeklődéssel hallgatták Görög Ibolya előadását. A magyarországi protokollszakértő arról beszélt, amikor a tanár kiáll, egész személyiségével azt kell sugallnia, hogy ő tanít. A gyerekeknek fel kell rá nézniük, de az utóbbi időben a tanári szerep egy kicsit fájdalmas és nehéz - tette hozzá a szakember. „Ez a tanult ember, így szoktam mondani, tehát egy férfinél is, ugye, megborotválkozva, megfésülködve és ingben üljön le, és ne pólóban, hogy ha online van. A nőknél is a rendezett külső nagyon sokat számít, a pozitív arckifejezés, egyáltalán a pozitív hozzáállás. Hogy ő sugallja azt, hogy szeretlek téged, csak fegyelmezlek!”

Az idei nyári akadémián hat szakcsoportban dolgoztak a résztvevők. De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Az óvodapedagógusok, osztálytanítók, általános és középiskolai tanárok megtalálhatták a nekik legkedvezőbb szakcsoportot. Így részt vehetettek projektoktatáson, képzőművészeti továbbképzésen, pályaorientáción, természettudományi és matematikai szakcsoporton.”

Szerte a Kárpát-medencében hosszú múltra tekintenek vissza a nyári pedagógiai továbbképzések, amelyek célja, hogy közös élményt és a szakmai tudás bővítését biztosítsa a pedagógusoknak - mondta Maruzsa Zoltán. Magyarország köznevelésért felelős államtitkára hozzátette: a járványhelyzet komoly kihívás elé állította az oktatásban dolgozókat, ezek szakmai tapasztalatait is érdemes összegezni. „A digitális oktatás a jelenléti oktatást, azt gondolom, hogy nem tudja teljes mértékben helyettesíteni. Nem is a tudásátadás, hanem leginkább a nevelés, a közösségfejlesztés terén ez nem igazán alkalmas. De egy járvány idején, ahogy szokták mondani, szegény ember vízzel főz, tehát azzal kellett dolgoznunk, amivel csak tudtunk, és amivel lehetett, tehát a semmihez képest, mondjuk pár száz évvel ezelőtt, ha egy iskolát bezártak, akkor a semmi volt a helyén, most azért a technikának köszönhetően a digitális oktatás mégis ennél a semminél biztos, hogy sokkal többet tudott nyújtani.”

A kisiskolásoknál a leggyengébb a digitális oktatás hatásfoka - tette hozzá. Maruzsa Zoltán abban bízik, hogy Magyarországon és Szerbiában is tantermi körülmények között kezdődhet meg a tanév.

Szabadkai Nyári Akadémia
pedagógus
pedagógusképzés
De Negri Ibolya
Görög Ibolya
Maruzsa Zoltán
Pásztor Krisztina
zárónap

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.