Ugrás a tartalomra

A magyar népmesék előtt tiszteleg a gyönyörű emlékérme

2021.08.12
20:33
2021.08.12
20:42
Forrás
MTI, hirado.hu
A hét részes színesfém emlékérme-sorozat célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze.

Új emlékérme-sorozatot indítanak a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak dedikálva. A Magyar Nemzeti Bank először Az égig érő fa megnevezéssel egy 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében.

A kibocsátás apropóját a rajzfilmsorozatot jegyző Kecskeméti Rajzfilmstúdió alapításának 50. évfordulója adja. Az emlékérmét Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész tervezte. Mint írják, 1977-ben kezdődött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése, amely 100 epizódjával 12,5 órányi anyagával a népmesék világába hitelesen vezeti be a nézőt.

Az emlékérme előlapját a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspiráltak. A jellegzetes körbe futó, stilizált népművészeti virágmotívumon bal oldalt egy galamb pihen meg. Az emlékérme hátlapján a táltos lovon ülő mesebeli főhős, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolása látható, háttérben az égig érő fával.

A színesfém emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: maximum 15 ezer veret készíthető belőlük. A kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg augusztus 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában – olvasható a közleményben.

magyar népmese
emlékérme

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.